29 Nisan 2015 Çarşamba

İRMİKLİ HAVUÇ RÜYASI





Selamlar....

Herkezin bildiği, yaptığı irmik tatlısını ben biraz değişiklik yaparak sizlerle paylaşmak istedim.
Bu fikri evatölyesi sevgili Sibel Hanım verdi. Derya Baykal'ın programında ıspanaklısını yapınca bende havuçlusu neden olmasın dedim ve yaptım. Çokta güzel oldu, aslında daha farklı meyve ve sebzelerle de yapılabilir. Artık sizlerin hayal gücünüze ve damak tadınıza kalmış:)))

Malzemeler
1 kg süt
10-12 yemek kaşığı toz şeker
10 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 su bardağı sotelemiş havuç
ceviz

Yapılışı
Öncelikle havucumuzu rendeleyip çok az zeytinyağında soteleyelim, yumuşatalım.
Bir tencerede süt, irmik ve şekeri sürekli karıştırarak pişirmeye başlayalım.
Soğuttuğumuz havuçlarımızı da tenceremize ekleyelim ve karıştıralım.
Muhallebi kıvamına gelen tatlımıza vanilyayı ekleyelim.
Islattığımız borcama dökelim. Sıcaklığı geçince buzdolabına kaldıralım.
Yapımı bu kadar kolay yemesi bir o kadar lezzetli tatlımız hazır.

Ceviz kırıkları veya istediğiniz şekilde süsleyip servis edelim. Afiyet olsun.

Not. Tatlımın ismini de ınstagramdan arkadaşım @nyleyla vermiştir.:)))









27 Nisan 2015 Pazartesi

MANTARLI SİYEZ BULGUR PİLAVI



Daha önce de size MakarnaLütfen'in ürünlerinden bahsetmiştim.
Yine onun sitesinden aldığım siyez bulgurunu bu sefer mantarlı denedim.
Biz çok sevdik:))) 
Hem doyurucu, hem sağlıklı bir pilav oldu.
Henüz bilmeyeniniz varsa Makarnalütfen web sayfasına bir göz atsın derim....


Malzemeler
1 kupa (nescafe fincanı) siyez bulguru
1 adet kuru soğan
250 gr mantar
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı himalaya tuzu
karabiber
maydonoz kurusu
2,5 kupa kaynar su






Yapılışı
Bulguru bir su yıkadım ve ılık suda biraz beklettim.
Soğan ve mantarları küçük doğradım ve zeytinyağında soteledim.
Bulguru süzüp, mantarlarla birlikte biraz kavurdum.
Tuzunu, karabiberi,maydonoz kurusu ekledim.
Sıcak suyu ilave ettim.
Önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pişmeye bıraktım.
Bulgur suyunu çekenci kapağına kağıt havlu koydum.
Tencerenin üzerini bir bezle örtüp demlenmeye bıraktım.
10 dakika demlendikten sonra servis edip afiyetle yedik:)))

Yapacaklara afiyet olsun....













28 Mart 2015 Cumartesi

PATATESLİ GÖZLEME YATAĞINDA OTLU OMLET


Sizlere nefis ve pratik bir kahvaltı alternatifi... Eminim özellikle bu tarif pazar kahvatılarınızın vazgeçilmezi olacaktır... Benim için Pazar kahvaltılarında sevdiklerimle olup, onlara böyle lezzetli sunumlar yapmam çok önemli. Uzun saatler süren, masada sohbetin eşlik ettiği kahvaltılarda benim lezzet sırrım ise Teremyağ Gurme Kaymaklı... Teremyağ ve kaymağın muhteşem birlikteliği...Aslında bu sır eskilerde Anadolu’da işinin ehli hanımlar tarafından kullanılırmış. Hamaratlığı ile ünlü hanımlar yağ ile birlikte yemeklerinde kaymak kullanırlarmış :) Ben bu sırrı Teremyağ Gurme Kaymaklı ile keşfettim ve davet sofralarımda iltifatlar üzerine iltifatlar topladım. Siz de benzersiz lezzetler hazırlamak ve bu sırrı keşfetmek isterseniz Teremyağ Facebook ve Instagram sayfasını takip edin :)

PATATESLİ GÖZLEME YATAĞINDA OTLU OMLET MALZEMELERİ:

Gözleme için:

•    1 yemek kaşığı ( 35 gr. ) Teremyağ Gurme Kaymaklı

•    4 adet küçük boy haşlanmış patates

•    1 yemek kaşığı un

•    1/2 çay bardağı süt

•    1 adet yumurta

•    1 çay bardağı kaşar peynir

•    1 tatlı kaşığı tuz

Omlet İçin:

•    1 yemek kaşığı ( 35 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı

•    2 adet yumurta

•    1 çay kaşığı tuz

•    1 çay kaşığı karabiber

•    2 yemek kaşığı doğranmış dereotu

•    2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

Üzeri İçin:

•    2 yemek kaşığı krem peynir

•    maydanoz

HAZIRLANIŞI:

• 
   Gözleme için; haşlanmış patatesleri sıcakken ezin.

•    Üzerine, un,süt, yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz ekleyip karıştırın.

•    Küçük boy yapışmaz bir tavanın içine Teremyağ Gurme Kaymaklı 'yı alın ve eritin.

•    Hazırladığınız  patatesli karışımı tavaya yayın ve arkalı önlü kızartın. ( Gözlemeyi çevirirken bir kapak kullanmanızı öneririm. Bu yöntemle  başarılı bir şekilde sorun yaşamadan çevirebilirsiniz).

•    Pişen Gözlemeyi  servis tabağına alın.

•    Omlet için; yumurtaları çukur bir kabın içine kırın.

•    İçine, tuz,karabiber, ve kıyılmış yeşillikleri ekleyip çırpın.

•    Gözlemeyi pişirdiğiniz tavaya Teremyağ Gurme Kaymaklı yağı alıp eritin.

•    Omleti arkalı önlü pişirin.

•    Pişen omleti patatesli gözlemenin üzerine alın.

•    Üzerine krem peynir sürüp kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

•    Sıcak servis yapın.


AFİYET OLSUN

Bu içerik http://mutfakvetatlar.blogspot.com.tr/ tarafından hazırlanmıştır.


Bir boomads advertorial içeriğidir.

21 Mart 2015 Cumartesi

TEREYAĞLI ÇÖREK




Sofra dergisi çay keyfi köşesindeki zeytinli poğaça tarifinden esinlenerek bu çöreğim ortaya çıktı.
Yemek dergilerini çok severim... İstanbul'dayken her ay alırdım... Yılbaşında gelirken yanımda bir kaç dergi getirdim. Canım sıkıldıkça onları yanıma alır kahvemi yapar keyfime bakarım.:)))
Kitap okur gibi dergilerimi okurum. Hangi malzeme ile neyi birleştirmişler, ne ile ne daha iyi olur...
Bana fikir verirler, bazen doğaçlama tarifler yaparım. Aklımda ne kaldıysa...

Bu tarifte onlardan biri... filizce eklemelerimle güzel bir lezzet ortaya çıktı...

Malzemeler
1 çay bardağı eritilmiş tereyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 tutam pudra şekeri

İç malzemesi için istediğiniz her şey olabilir.
Ben permesan ve zeytin kullandım... birazını da sade yaptım.

Üzerine susam



Yapılışı

Hamur için bütün malzemeleri karıştıralım ve iyice yoğuralım.
Yumuşak bir hamur olana kadar un ilavesi yapabilirsiniz.
Benim için 2 su bardağı yeterli oldu.
Hamurumuzun üzerine temiz bir bez ile örterek 30 dakika dinlendirelim.
Biraz büyük parçalar koparıp elimizde açalım içine istediğimiz malzemeden koyup kapatalım.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine susam serpelim. Ben yumurta sarısı sürmedim.
170-180 derece önceden ısıttığımız fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim.
Sıcak sıcak çayın yanında servis edelim.  Afiyet olsun.:)))






19 Mart 2015 Perşembe

SULU BULGURLU KÖFTE


Filizce doğaçlama yaptığım bir yemek aslında... köfte yapmak için başlamıştım.
Benim köfte, sulu bulgurlu tencere yemeği oldu ..... :)))


Malzemeler
800 gr kıyma
3-4 dilim tost ekmeği
1 yumurta
1 soğan
2 avuç kadar ince bulgur (miktar size kalmış)
tuz-karabiber
istenilen baharatlar
maydanoz kurusu
biraz nane
1 adet havuç
1-2 adet patates
1-2 yemek kaşığı salça
1-2 domates
1-2 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı
Tost ekmeğimizi rondodan geçirelim, soğanı rendeleyelim. Kıyma ile ekmek kırıklarını, yumurtayı, soğanı, ince bulguru ve baharatlarımızı karıştıralım. Köftemizi iyice yoğuralım.
Küçük parçalar koparıp top köfteler yapalım.

Bir tencerede biraz su ile salçamızı eritelim. Zeytinyağı tuz ve karabiberi ekleyelim.
Küp küp doğradığımız patates ve havuçları tenceremize ekleyelim. Domatesleri de ilave edelim.
Top köftelerimizi de diğer malzemelerle buluşturalım.
Karıştıralım.. su ilavesi gerekiyorsa sıcak su ekleyelim ve kısık ateşte pişmeye bırakalım.

Nane yapraklarını ilave edip servis edelim.. afiyet olsun....




17 Mart 2015 Salı

KEÇİBOYNUZU UNLU ÇATLAK KURABİYE




Bu kurabiyeyi yapmayanı dövüyorlarmış... bir çok yerde gördüğüm bir tarif...
Benim çatlak kurabiyem biraz farklı oldu, içine kakao yerine keçiboynuzu unu koydum.
Makarnalütfen'in sitesinden aldığım keçiboynuzu ununu kullanmak istedim.
Lezzeti kakaoyu aratmayacak kadar güzel oldu.


Malzemeler

1 yumurta
1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı esmer şeker
1 çay bardağı keçiboynuzu unu
yarım çay bardağı erimiş tereyağ
yarım çay bardağı süt
1 paket vanilya
 yarım paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un
pudra şekeri




Yapılışı
Yumurta ve şekeri çırpalım. Diğer sıvı malzemeleri de ekleyip çırpalım.
Unu, keçiboynuzu ununu, vanilya ve kabartma tozunu ilave edelim.
Spatula ile hamuru karıştıralım. Elle toplanmıyor, yumuşak bir hamur oluyor.
Biraz buzdolabında bekletelim.  Sertleşmiş hamurdan küçük parçalar koparıp,
elimizde yuvarlayalım, pudra şekerine her tarafını bulayalım.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
180 derece önceden ısıttığımız fırında  14-15 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.




7 Mart 2015 Cumartesi

CAKEPOPS




Hayat ne kadar hızlı geçiyor... daha dün gibi sabah hastaneye gidişim...
Yiğit'imi mart sonu beklerlerken, o dünyaya gelmek için sabırsızlanmış ve
tam on sene once bugün sabah saat 9 sularında dünyaya gelmişti...
Erken deldiği için bir gün küvezde kalmış hemen kucaklaşamamıştık.
Kucağıma aldığım ilk an tarifi mümkün olmayan bir duygu seli .....
Büyük oğlum Kaan kardeşini ilk gördüğünde "Uzaylılara benziyor demişti"
Çok buruş buruştu çünkü... :)))

Tarif yazmak için bilgisayar başına geçtim ve nerelere gittim....
Size küçük bir şey söyleyeyim mi ... Hep oğlum olsun istemiştim.
Allah bana iki harika oğul verdi. Onları çok sevdim ve iyi ki oğullarım olmuşlar....
Hayatları boyunca sağlıklı olsunlar, mutlu olsunlar, ayaklarının üzerine sağlam bassınlar,
dürüst olsunlar, sevdikleri işleri yapsınlar, sevdiklerinin değerini bilsinler .......
Daha ne isterim ki....

Yiğidim, doğum günün kutlu olsun, iyi ki benim oğlumsun seni çok seviyorum:)))




Neyse duygulandım işte...

Tarife geçelim mi...
Daha önce bu minik trufflardan yapmıştım... Bu sefer yaptıklarım da çok güzel oldular.
Bir kaç hafta önce yapmıştım, doğum günü vesilesiyle paylaşmak bu güne kısmetmiş...


Malzemeler
Daha önce yaptığım tarçınlı kalp kek
fazla yapmışım tüketemeyince, değerlendirmiş oldum.


1 paket krema
100 gr bitter çikolata
ceviz, fındık (rondoda çekilmiş)
yarım fincan ılık su ile eritilmiş
2 yemek kaşığı nescafe
hindistancevizi, kakao, mavi haşhaş











Yapılışı
Kalan keklerimizi rondoda un haline getirelim.
Kremayı ısıtalım, çikolatayı içinde eritelim. Kaynatmayalım.
Rondodan geçirdiğimiz kek ile çikolatalı kremayı karıştıralım.
Nescafeyi, fındık ya da ceviz kırığını da ekleyerek yoğuralım.
Karışımı buzdolabına kaldıralım.
Ben ertesi gün minik toplar yapıp bir kısmını hindistan cevizine,
bir kısmını kakaoya, bir kısmını haşhaşa bulayarak hazırladım.

Çubuklara takıp ya da minik kağıtlarla da servis edebilirsiniz.
Pazar günü Yiğidimin arkadaşlarıyla bir doğum günü pikniği yapacağız.
Bu minik toplardan yine yapacağım o zaman çubuklarla servis edeceğim.



Sonra bol köpüklü türk kahvesi ile afiyetle yedim, yedik..:)))


Çok fotoğraf çekmişim...  Hepsini beğendim ve bloguma koymak istedim...
Umarım sizlerde beğenirsiniz....















2 Mart 2015 Pazartesi

Burcu Esmersoy ve Refika Birgül “Fırından Lezzetler Yarışması” için Fırın Başına Geçti!

Lay’s Fırından, tüm Türkiye’den tariflerin alınacağı “Lay’s ile Fırından Lezzetler” yarışması için mutfakta kendine güvenen herkesi yarışmaya davet ediyor. Lay’s Facebook sayfasında paylaşılacak tarifler, Burcu Esmersoy ve Refika Birgül’ün oluşturduğu jüri tarafından değerlendirilecek. Dereceye giren en lezzetli 5 tarifin sahibi İstanbul’da gerçekleşecek büyük finalde yarışmaya hak kazanacak.

Lay’s Fırından, lezzetinden ödün vermeden sadece fırınlanarak hazırlanması ve %50 daha az yağlı olmasıyla favorilerimden! Şimdi de benim gibi yemek yapmayı sevenler için harika bir haberim var!


Tüm Türkiye’den birbirinden lezzetli tariflerin yarışacağı “Lay’s Fırından Lezzetler Yarışması’’ 16 Şubat  - 20 Mart tarihleri arasında Lay’s Facebook sayfası üzerinden gerçekleşiyor. Ekranların güzel ve formda sunucusu Burcu Esmersoy ve Türk mutfağına yenilikçi bir bakış açısı getiren Refika Birgül’ün jüri koltuğunda oturduğu yarışmada, fırından lezzetler kıyasıya yarışacak.

Yarışmaya, Lay’s Facebook sayfasına yemek tarifinizi ve tarifin fotoğrafını yükleyerek katılabilirsiniz. Kampanyanın her aşamasında katılımcıların gönderdikleri içerikler; yaratıcılık, özgünlük, uygun pişirme süresi kriterleri göz önünde bulundurularak jüri tarafından değerlendirilecek. Jürinin seçeceği 5 tarifin sahibi İstanbul’da gerçekleşecek büyük finalde yarışmaya hak kazanacak.

Finalde tariflerini hazırlayarak jürinin beğenisine sunacak olan yarışmacılardan kazanan “Fırın Lezzeti” ustası ise beyaz eşya setinin sahibi olacak ve tarifini Lay’s paketleri üzerinden tüm Türkiye ile paylaşma şansı yakalayacak.

Tarifinize güveniyorsanız sizi böyle alalım.

Bir boomads advertorial içeriğidir.

28 Şubat 2015 Cumartesi

ISPANAKLI TAVUK SARMA




Bu yemeği yaparken bir yere bakarak yapmadım. Ispanak kavurmuştum,
dolapta ince dilimlenmiş tavuk göğüs etleri vardı ve ikisini birleştirmek istedim.
Sizlere de bir fikir olsun diye bloğuma koymak istedim.
Tavuk göğsü ince de olsa bana biraz kuru geldi.
Belki bir daha ki sefere tavuk kalçasını incelterek yaparım.


8 parça inceltilmiş tavuk göğüs eti

Ispanak kavurmasını soğan sarımsak ve salça ile yapmıştım.

Tavuk etlerinin üzerine bir parça ıspanak kavurması koyup sardım.
Açılmasın diye kürdanla sıkıştırdım.






Sardığım tavuklarımı fırın kabına yerleştirdim. Domates salçası, biber salçası,
tuz, zeytinyağ, karabiber, biraz su ile bir sos yapıp üzerine döktüm.
200 derecede 30 dakika fırınladım.



Ben yanında mantar sote ile servis yaptım... Afiyet olsun.


BALSEMİK SİRKELİ MANTAR


Yapımı basit lezzeti süper bir mantar garnitür tarifi paylaşacağım.
Derya'nın Dünyasında sevgili Sibel Hanım yaparken gördüm.
Hoşuma gitti. Hepimiz mantar sote yapıyoruz. İçine sirke katmayı hiç düşünmemiştim.
Denedim ve beğendik.... farklı şeyler denemeyi oldum olası sevmişimdir.
Orjinal tarif için Sibel Hanımın sayfası  evatolyesi bakabilirsiniz...




Malzemeler
500 gr kültür mantarı
Birkaç parça farklı mantar kullandım
1 adet soğan
1-2 diş sarımsak
1-2 çorba kaşığı balsemik sirke
kekik
tuz - karabiber
zeytinyağ





Yapılışı
Ben mantarları temizleyip yıkadım. Toprağı çoktu. Yıkadıktan sonra temiz bir bez ile kuruladım.
Mantarları iri şekilde doğrayalım. Bir tavada zeytinyağ ile ay şeklinde doğradığımız soğanlarımızı
ve sarımsağı biraz kavuralım. Mantarları ve tuzunu ekleyelim,biraz daha kavuralım.
Ocağımız yüksek ısıda olmalı ki mantar çok su vermesin. Mantarlar pişince karabiber ve balsemik
sirkemizi ilave edelim. Karıştıralım, üzerine kekik serpiştirelim ve servis edelim.
Afiyet olsun.

Ben tavuk sarmalarımın yanında servis ettim. Et yemeklerine de yakışacak bir lezzet.




26 Şubat 2015 Perşembe

TARÇINLI KALP KEK



Kek pişerken yayılan tarçın kokusunu benim gibi sevenlerin sık yaptığı bir tarif olabilir.

Malzemeler
1,5 su bardağı toz şeker
125 gr tereyağ (eritilmiş)
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 avuç ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
damla çikolata
1 elma
2-3 su bardağı elenmiş un

Yapılışı

Öncelikle şekeri ve yumurtayı şeker eriyene kadar çırpalım.
Sıvı malzemeleri ekleyip çırpmaya devam..
Unu, kabartma tozu, vanilyayı ekleyip çırpalım.
Tarçın ve ceviz kırıklarını ekleyip karıştıralım.
Tereyağ ile yağladığımız kalıplarımıza kek hamurumuzu pay edelim.
Fotoğrafta da görüldüğü gibi kek hamurlarının bir kısmına damla çikolata,
bir kısmına elma dilimleri yerleştirdim.
180 derecede 30-35 dakika pişirdim.
Afiyet olsun.













Farklı fotolar çekip paylaşmak hoşuma gidiyor.....

25 Şubat 2015 Çarşamba

MAYALI EKMEKÇİKLER



Dün mayalı poğaça yapmak için mutfağa girdim.
Benim başucu kitabım olan chef Gülhan Kara çay saati kitabımı açtım.
Mayalı tariflere göz gezdirdim ve mayalı poğaça(pastane usulü) hoşuma gitti.
Yapımı kolay, malzemeleri herkezin evinde olan bir tarif.

Gerçi ben yine filizce değişiklik yapınca benim poğaçalar
minik ekmekçilere döndü:)))

bakalım nasıl yaptım...

Malzemeler
2,5 su bardağı beyaz un
2 su bardağı tam buğday unu 
(burada olan, içinde çekirdekli bir un karışımını kullandım)
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
25 gr yaş maya (1 küçük paket)
1 çay bardağı ılık su
2 adet yumurta
1 yumurtanın sadece beyazı hamurun içine
sarısı üzerine kullanılacak
250 gr margarin (oda ısısında yumuşamış)



Yapılışı

Unumuzu bir kaba eleyelim. Tam buğday ununu elemedim.
Bir kasede mayayı, tuzu,şekeri ılık su ile iyice eritelim.
Unumuzun ortasına mayalı suyumuzu, yumurtalarımızı, 
yumuşak margarini ekleyip güzelce yoğuralım.
Hamuru iyice yoğurunca toplanıyor.
Üzerine temiz bir bez ile örtüp mayalanması için 
bekletelim.
Ben güneş alan bir yere koydum daha güzel kabardı.
Kabaran hamurdan irice parçalar koparıp içine istediğiniz malzemeyi koyup,
yuvarlayalım.
Ben bir kısmına beyaz peynir koydum. Bir kısmını da sade yaptım.
Çünkü Yiğit peynir sevmiyor.
Hamurun içinde çekirdekler olunca sade bile çok güzel oldu...




Daha sonra yağladığım muffin tepsisine, 
bir kısmını da yuvarlak kelepçeli kek kalıbına yerleştirdim.
Mayalanmaları için biraz beklettim.
Üzerine yumurta sarısı ve sıvıyağ karışımını sürdüm.
Susam, çörek otu ve haşhaş ile süsledim:)
180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirdim.









Yiğit okuldan gelince bayıla bayıla yedi.:))
sıcak sıcak afiyet olsun:)))