26 Mart 2013 Salı

TUZLU CEVİZLİ KURABİYE

filizceyemekler



Sevgili arkadaşlarım, bu gün sizlerle şu ana kadar yaptığım kurabiyelerden daha çok
iltifat alan ve çok beğenilen kurabiyeyi tanıtmak istiyorum.
Ben bu kurabiye ile Şefika Hanımın Derya Baykal'ın programında yapmasıyla
tanıştım. Yiğit'in arkadaşı Bartu'nun doğum günü için yaptım ve aldığım iltifatlar
beni çok mutlu etti. Ben de Şefika Hanıma çok teşekkür ediyorum bizleri nefis
kurabiye ile tanıştırdığı için..:))))

http://chefika.blogspot.com/2011/09/cevizli-tuzlu-kurabiye.html


Ben de sizlerle tanıştırayım:

Malzemeler
250 gr  Teremyağ
4 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 Yumurta sarısı (Akını üzerine kullanacağız)
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 kabartma tozu
3 su bardağı un
susam

Yapılışı
Tereyağ veya margarin oda sıcaklığında yumuşamış olsun.
Bütün malzemeleri bir kapta birleştirelim ve iyice yoğuralım.
Elimize yapışmayan ve çabuk toparlanan bir hamur oluyor.
Elimizle şekil verip önce yumurta akına sonra susama bulayıp,
yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
175 derecelik önceden ısıttığımız fırında 30 dk,
üzeri kızarana kadar pişirelim.

Benim evde susam az olunca her tarafını susamlı yapamadım.
Çörek otu ve susamı üzerine kullandım.

Afiyet olsun..




filizceyemekler

filizceyemekler

22 Mart 2013 Cuma

ÇİKOLATA DOLGULU KURABİYE

filizceyemekler

Güzel hayırlı cumalar diliyorum arkadaşlar.......
Bahar geldi diyorduk ki bu gün hava çok gri ve yağmur yağdım yağacak.
Çikolata dolgulu kurabiyemle biraz olsun mutlu olalım istedim.
Doğum günü menümüze devam ediyorum. Listemi hazırlarken birçok blogu
ziyaret ettim ve çikolatalı dolgulu kurabiye cazip geldi ve denedim.
Daha önce oğlum bir pastaneden böyle bir kurabiye yemiş ve bana da
yapmamı söylemişti. Kısmet bu güneymiş...

Çok beğendiğini hatta donut tadına benzediğini söyleye söyleye bir güzel yedi:)))
Kurabiyemizi  http://www.ozguluntarifleri.com/2012/10/cikolata-dolgulu-kurabiyeler/
sitesindeki tarife göre yaptım...



Malzemeler
250 gr tereyağ (oda ısısında yumuşak)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı yoğurt
4-4,5 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya

İç dolgusu için
1 paket Çikolata bademli puding
1,5 su bardağı süt
100 gr bitter (Nestle kullandım)
25 gr tereyağ


Yapılışı

Pudingi bir tencerede 1.5 bardak süt ile pişirelim.
Topaklanmaması için karıştıralım. Puding pişince bitteri ve tereyağını
ekleyelim ve karıştıralım. Soğumaya bırakalım.

Diğer tarafta kurabiye hamurunu hazırlayalım.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluyor.
Elimizle küçük parçalar koparıp avucumuzda açıp içine
çikolata dolgusundan kaşıkla küçük bir parça koyalım.
Çok koyarsak hamur zor kapanıyor çünkü:)
Hamurun kenarlarını birleştirip kapatalım ve yuvarlayalım.
Yağlı kağıtlı fırın tepsisine dizelim. 175 derecede 30-35 dk.
fırınlayalım. Üzeri beyaz kalacak dikkat edelim.

Fırından çıkan kurabiyelerimizi biraz soğuduktan sonra pudra
şekerine bulayalım. Servis tabağına alalım...
Üzerine pudra şekeri serpiştirelim, afiyet olsun:)


filizceyemekler

21 Mart 2013 Perşembe

KIYMALI-PATATESLİ RULO BÖREK

 
filizceyemekler


Bu böreğimi de doğum günü için yapmıştım. Yufkaların üzerine sürdüğüm sos tarifini
uğurböceğimmutfağı blogunda gördüğümde değişik gelmişti ve bende denedim.
Yumaşak bir börek oldu, misafirlerim ve ben beğenerek yedik..:))





Malzemeler
6 adet yufka
500 gr kıyma
5-6 adet patates
2 adet soğan
sıvıyağ
tuz - karabiber - kırmızı toz biber

Yufkaların sosu için
1 yumurta
Yarım su bardağı aıvıyağ
Yarım su bardağı süt
3-4 yamak kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu


Yapılışı
Öncelikle  soğanlarımızı rondodan geçirelim. Sıvıyağda biraz kavuralım ve kıymamızı
ekleyelim. Kavurmaya devam edelim. Tuzu ve karabiberimizi ilave edelim.
Kıymamız iyice kavrulunca patateslerimizi birer birer kıyma harcımızın içine
rendeleyelim. Karıştırarak pişirmeye devam edelim. Tuzunu ve baharatlarını
kontrol edelim az ise biraz daha ilave edelim. Harcımızı soğumaya bırakalım.

Yufkalarımızı üçgen şeklinde keselim hazırlayalım.
Diğer tarafta yufkalarımızın üzerine süreceğimiz sosumuzu hazırlayalım.

Üçgen yufkalarımıza sosumuzu fırça yardımıyla sürelim.
Geniş kısmına kıymalı patatesli harcımızdan koyalım ve sigara böreği
gibi rulo şeklinde saralım.

Diğer yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayalım. İç harcımı bol bol kullandığım
için yufkalarımın bir kısmına yine sosis ilavesiyle tamamladım:)

Ben böreğimi bir gün önceden hazır edip buzdolabında sakladım.
Sıcak olsun diye ertesi gün fırınladım.
Böreğimizin üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam serpip,
175 derecelik fırında 35 dakika pişirilem.
Afiyet olsun....


BAYATLAMAYAN SODALI POĞAÇA

filizceyemekler



Oğlumun doğum gününde yaptığım poğaçayı sizlerle tanıştırıyorum.:))))


Malzemeler
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tozşeker
1-2 tatlı kaşığı tuz
1 şişe sade soda
6 su bardağı un

İç malzemesi olarak istediğiniz harcı kullanabilirsiniz.
Ben sosis kullandım, çocuklar için yapmıştım.

Üzeri için 1 yumurta sarısı ve susam


Yapılışı

Bir kasede yaş mayayı ılık süt ve şekerle iyice eritelim.
Mayanın iyice kabarması için bekleyelim.
Ayrı bir kapta unu eleyelim, yağı ve tuzu ilave edelim.
Sodayı yaş maya karışımına ekleyelim. Sodayı dökünce maya iyice
kabarıyor  aman dikkat edelim ve un ile buluşturalım.
Hamuru iyice yoğuralım.
Toplanmış hamurun üzerini kalınca bir bezle örtelim ve bir kenarda
mayalanmasını bekleyelim. Hamur iyice şişince yani kabarınca mayalanmıştır.

Küçük parçalar koparıp elimizle açıp içine istediğimiz malzemeleyi
koyup kapatalım. Yağlı kağıtlı fırın tepsisine dizelim ve biraz da
tepside mayalanması için bekletelim.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirelim.
Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirirelim.
Sıcak veya ılık servis edelim. Afiyet olsun.



15 Mart 2013 Cuma

EL YAPIMI FETTUCCİNE MAKARNASI


Keskinoğlu ve Ravika zeytinyağları workshopunda, 
çok lezzetli bir ev makarnası yaptık.
Gerçekten de taze taze yapıldığı için lezzeti muhteşemdi.
Makarna açma makineside ayrı bir kolaylık,
bende en kısa zamanda bu makineden kendime alacağım ve 
evdekilere ve arkadaşlarıma bu güzel lezzeti yapacağım.
Elde de açılıp kesilebilir tabi ama biraz zaman alır.
Sizlerde bu lezzeti deneyin hiç pişman olmazsınız:))


Malzemeler ve Yapım aşamaları

Hamur için:
200 gr un
2 adet yumurta
bir tutam tuz
1 yemek kaşığı kadar zeytinyağ

Bütün malzemeyi karıştıralım ve bir kapta pürüzsüz
kıvama gelene kadar yoğuralım.
Streç filme sararak buzdolabında 30 dakika bekletelim.
Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi makinede açalım.










Sos için:
Yarım soğan
2 diş sarımsak
100 gr kültür mantarı
100 gr kestane mantarı
100 gr krema
2-3 dal taze fesleğen
tuz-karabiber
zeytinyağ

Soğan ve sarımsağı küçük küp şeklinde doğrayalım.
Az yağlı tavada soteleyelim.
Mantarları soyalım ve ince ince dilimleyelim.
Tavaya ekleyelim.Krema ve taze fesleğeni de
ilave edelim. Tuz ve karabiberle tatlandıralım.
Bir tencerede 5 dakika haşladığımız el yapımı makarnalarımızı
Sosumuza ilave edelim ve karıştıralım.









Fettuccine makarnalarımız servise hazır.
Afiyet olsun.




YER ELMALI PORTAKALLI KEREVİZ

filizceyemekler


Oğlumun doğum gününde yaptığım menüyü daha önce paylaşmıştım.
Şimdi sıra nasıl yaptığımı paylaşmakta. Kerevizi mutfağımda çok sık yaparım
eşim ve ben severek yeriz. Yer elmasını tek başına ben fazla sevemedim.
Onun için yanına bir kardeş ekledim ve benim için yemesi daha keyifli oldu.

Şimdi nasıl yaptığımı anlatayım.

Malzemeler
4-5 adet Kereviz
Yarım kg yer elması
2 adet havuç
1 büyükçe soğan
Yarım demet dereotu
yarım çay bardağı zeytinyağ (ravika zeytinyağ kullandım)
2 yemek kaşığı pirinç
4 adet kesme şeker
2-3 adet portakal suyu
1 limon suyu
yeterince tuz


Yapılışı
Öncelikle kerevizlerin ve yer elmaların kabuklarını soyalım.
Yıkayalım ve limolu sirkeli suda bekletelim. Soğanı rondodan geçirelim.
Çok püre gibi yapmayalım ben biraz irice bırakıyorum.
Zeytinyağını ve soğanları bir tencereye alalım. Havuçları da dilimleyelim,
tencereye alalım. Soğan ve havuçları biraz karıştıralım. Havuçlar kerevizlere
göre daha geç piştiği için biraz pişirelim. Kereviz ve yer elmalarını iri küpler
halinde limonlu suyun içine doğrayalım.
Elimizle suyunu süzdürerek tenceremize alalım. Portakal ve limon suyunu da
ekleyelim, karıştıralım. Dereotunu ince ince kıyalım onuda tenceremize ekleyelim.
Şekerimizi tuzumuzu da ilave edip tenceremizin kapağını kapatalım.
Kısık ateşte pişmeye bırakalım. Pirinçleri bir yerde güzelce yıkayalım.
5 dk. sonra pirinçlerimizi de ilave edelim.
Yemeğimiz kerevizler yumuşayınca pişmiştir, tenceresinde soğuyuncaya
kadar bekletelim. Kendi tenceresinde soğuyunca daha lezzetli oluyor bence..
Servis tabağına aldığımızda üzerine biraz zeytinyağ gezdirelim ve
dereotu serpiştirelim.

Afiyet olsun....


PEYNİRLİ PROFİTEROL

filizceyemekler
filizceyemekler



Merhaba arkadaşlar,
Sizlerle farklı bir lezzet paylaşmak istedim.
Geçenlerde blogları gezerken Chefika ile çay saati sayfasında
tuzlu profiterol tarifini gördüm ve  değişik geldiği için 
denemek istedim. 
Aşağıdaki linkten Şefika Hanımın tarifine ulaşabilirsiniz.



Daha önce tatlısını da yapmamıştım.
Ama yemesini çok severim:)

Tuzlu profiterol kahvaltılık olarak çok şık bir alternatif olabilir.
Sayfada verilen reçeteyi uyguladım ve aslında güzel bir lezzet
yakaladım ama sıkma torbasında pek tecrübeli olmadığım 
için şekilleri biraz değişik oldu :)))




Malzemeler
1 su bardağı su
75 gr tereyağ
bir tutam tuz
1 su bardağı un
2 yumurta
1 yumurta akı

İçi için
100 gr beyaz peynir
2 yemek kaşığı krem peyaz peynir (ben kullandım)
3 dolu yemek kaşığı krema
nane
pulbiber
kırmızı toz biber
maydonoz (ben kullanmadım)

Yapılışı
Bir tencereye suyu,bir tutam tuzu ve tereyağını koyuyoruz. 
Su kaynayınca unumuzu ilave ediyoruz ve  karıştırıyoruz.
Hamurumuzu biraz pişirip soğutuyoruz.






Hamurumuz soğuduktan sonra yumurtalarımızı 
teker teker kırıp mikserle iyice çırpıyoruz. 
Ayrıca 1 tane yumurta akını da ilave edip 
krema kıvamı olana kadar çırpıyoruz.










Krema kıvamına gelen hamurumuzu krema torbamıza dolduruyoruz.

Torba ucunu ayarlayın ve yağlı kağıtlı fırın tepsisine 
aralıklarla sıkalım. 






Benim şekillerim pek şekilsiz oldular ama:)


175 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim.

Üzeri kuruyana kadar pişirelim ve soğuyana kadar fırından çıkarmayalım.

Peynir iç malzemesini de bir tarafta karıştıralım.
Profiterollerimizi ortadan kesip içini peynir harcımızla
dolduralım.
Afiyet olsun....






filizceyemekler




13 Mart 2013 Çarşamba

YİĞİT'İN DOĞUM GÜNÜ




Geçen hafta 07.Mart Yiğidimin doğum gününüydü. 
Biz 10.Mart Pazar günü partimizi yaptık. Ailece bir partiydi aslında...
Kuzenler,dayılar,teyzeler,dedeler,halalar ve tabi 
Yiğidin okul arkadaşları partimizdeydiler. 
Biraz kalabalık ve güzel bir pazar günü geçirdik.

Pazar günümüz sabah kahvaltısıyla başladı. Akşama kadar devam etti.
Oğluşum ve arkadaşları çok eğlendiler. Benim içinde güzeldi.
 Uzun  zamandır kardeşlerimle ve kuzenlerimle görüşememiştik. 
Hep birlikte yedik, içtik,sohbet ettik....


Yiğidim aslanım iyiki doğmuş, çok çok mutlu olsun.......












Bayatlamayan poğaça

Çikolata dolgulu kurabiye

Çikolata dolgulu kurabiye

Kıymalı patatesli rulo börek

Patates salatası

Sarımsaklı Bakla
Yer elmalı portakallı kereviz





VİŞNE SOSLU ETİMEK TATLISI

filizceyemekler

filizceyemekler


Daha önce sizlerle  Özlem'in şık masasını paylaşmıştım.
Diğer tariflerden bir tek bu tatlıyı paylaşmadığımı fark ettim,
eksik birkaç malzeme vardı. Özlem'den eksik malzemeleri öğrenince
bu güzel tatlıyı paylaşmak istedim.... Biraz geç oldu ama kusuruma bakmayın:)))



Malzemeler
1,5 paket etimek
1 litre vişne suyu
1 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı şeker

Muhallebi için:
1 litre süt
1 fincan un
1 fincan nişasta
1 paket kremşanti
50 gr margarin
vanilya

Yapılışı
Etimekleri dikdörtgen bir borcama dizelim.
2,5 su bardağı vişne suyu, mısır nişastası,şekeri iyice karıştırıp pişirelim.
Muhallebi kıvamına gelene kadar. 2,5 su bardağı vişne suyunu da katıp karıştıralım.
Etimeklerin üzerine sıcakken dökelim.

Süt,şeker,un,nişasta ve vanilyayı karıştırarak muhallebi kıvamına getirelim.
Margarini ekleyip pişirelim ve soğumaya bırakalım.

Ayrı bir yerde kremşantiyi yapalım. Soğumuş muhallebiye kremşantiyi
karıştırıp mikserle 5 dakika çırpalım.
Vişne soslu etimeklerin  üzerine dökelim. Buzdolabında soğutalım.
Üzerini istediğimiz şekilde süsleyip servis edelim..


12 Mart 2013 Salı

KESKİNOĞLU - RAVİKA WORKSHOP


Bloger arkadaşlarla toplu fotoğrafımız


toplu fotoğrafımız


Aldığım ilk sertifika


Şefimiz Hakan Şen ile


Keskinoğlu'nun davetlisi olarak MSA'da workshop etkinliğine katıldım. 
Bu benim ikinci workshopumdu. İtalyan mutfağından 3 çeşit lezzetle tanışma fırsatım oldu.
Bloger arkadaşlarımla tekrar aynı etkinlikte olmaktan ve yeni arkadaşlarla tanışmaktan 
büyük keyif aldım.

Şefimiz Hakan Şen'in samimi ve sıcak anlatımıyla zevkle yemeklerimizi yaptık.
Afiyetle yedik.








Zamanın nasıl geçtiğini gerçekten hiç anlamadım.
Ben böyle ortamlarda olmaktan çok ama çok mutlu oluyorum.
Sosyal medyadan tanıdığım, yazıştığım arkadaşlarımla tanışmak ve onlarla
aynı yemekleri yapmak ve yemek büyük zevk.

Workshopun sonuna gelindiğinde fotoğraf faslı ayrı bir keyif....

Etkinliği düzenleyen Keskinoğlu ve Ravika ailesine, bizlerle ilgilenen
 güler yüzlü firma yetkililerine çok teşekkür ederim.

Keskinoğlu yumurta ve tavuk çeşitlerini mutfağımda sürekli kullanırım 
ve kaliteli ürünlerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.




Ravika zeytinyağını ve sabununu daha önce kullanmamıştım.
Bizlere hediye olarak verdikleri zeytinyağını pazar kahvaltısında ailece denedik
ve lezzetini çok beğendik. 
Özellikle büyük oğlum narekşisi ve baharatlarla tatlandırıp ekmek bana bana yedi.

Yani güzel bir gün ve güzel yemekler daha ne olsun....:)))


Yemekleri yaptığımız mutfağımız (MSA)


İtalyan Mutfağından yaptığımız yemeklerin fotoğraflarını şimdi paylaşıyorum,
tarif ve yapım aşamalarını en kısa zamanda bloguma ekleyeceğim.



Tavuk,gorgonzola ve ceviz salatası



El yapımı fettuccine, kremalı yaban mantar sos ile

Ricotta kek, vişne sos ile





2 Mart 2013 Cumartesi

TOZ PEMBE'NİN ŞİRİN ÇEKİLİŞİ




Toz pembe blogu 1.yıl çekilişi düzenlemiş. Çok şirin Keramika Seramik Tabaklar.
Sofra düzeni sevenler, değişik şirin tabaklarla güzel mamalar ikram etmek isteyenler
için kaçırılmaz bir fırsat. Ben şansımı denemek istedim.
Belki sizlerde denemek isterseniz. 
http://www.tozpembe.net/2013/02/blogumun-1yl-cekilisi-keramika-seramik.html