19 Aralık 2012 Çarşamba

TAVUK SUYUNA ARPA ŞEHRİYELİ ÇORBA

filizceyemekler

Bu gün iki oğlumda hastalandı, dün okuldan gelince büyük oğlanın ateşi
yükselmiş boğazları ağrıyordu. Küçük oğlan da burun tıkanıklığı ile
öksürük vardı.
Sabah olunca ateş hala yüksek olunca ikisinide okula göndermedim.
Tabi doktorun yolu gözüktü, ilaç kullanmadan hastalık geçmeyecek...

Neyse doktora gidildi ilaç ve raporlar alındı. Marketten de tavuk alındı
ve eve gelince hasta çorbası için mutfağa girildi.

Gribe en iyi çorba tavuk suyu çorbaları bence.. Nasıl yaptım şöyle ki..

Malzemeler
2 tavuk butu büyük kısmı (lezita)
1 büyük soğan
1 limon dilimi
2 diş sarımsak
1,5 çay bardağı arpa şehriye
karabiber,tuz ve bir kesme şeker

Yapılışı
Tavuk butlarını yıkayalım ve bir tencereye koyalım. Soğanı ve sarımsakları
soyup, onlarıda ilave edelim.Bir limon dilimini tuzunu, biberini ve şekerini
ilave edelim. Üzerini kapatacak kadar suyunu koyup pişmeye bırakalım.

Tavuklar iyice yumuşayana kadar pişirelim. İçinden soğanı,limon dilimini ve
tavuk butlarını çıkaralım. Kalan tavuk suyuna arpa şehriyelerini ilave edelim.
Yine biraz tuz ve karaiber ekleyelim. Damak tadınıza göre ayarlayın.
Şehriyeler şişene kadar çorbamızı kısık ateşte kaynatalım.
Ayırdığımız tavuklardanbiraz didikleyip çorbamıza ilave edelim.
Biraz nane serpiştirip ocağı kapatalım.
Limon sıkıp servise hazırlayalım.

Bol ekşili hasta çorbamız hazır afiyet olsun:))


CEVİZLİ UN HELVASI

filizceyemekler
Daha önce blogumda teyzemin yaptığı un helvasının tarifini paylaşmıştım.
Şimdi de kardeşimin yaptığı un helvasını paylaşmak istedim.
Geçen gün yapmış ve grubuma eklemişti.

Sen ne zaman yapacaksın diye soracak olursanız bilmiyorum diyeceğim :))))
Daha önceki denemelerimde tam kıvamını bir türlü tutturamadığım için
hep yapmaktan kaçıyorum.....Ama bir gün mutlaka olacak ve burada göreceksiniz...:)

Şimdi karşeşim Nagihanı'ın cevizli un helvası tarifi...


1 paket (250 gr) tereyağ
3 su bardağı un

un ve yağ unun rengi koyulaşana kadar kavrulur.

Şerbet: 3 su bardağı şeker,4 su bardağı su Şeker eriyene kadar bir taşım kaynatılır.

Un tamamen kavrulduğunda bir kepçe yardımıyla şerbet ilave edilir.Bu arada elinizi yakmamaya dikkat edin.ocağın altı kısıkta şerbeti çekene kadar karıştırılır.Ceviz isteniyorsa en son ilave edilir.Bir kaşık yardımıyla şekil verilerek servis edilir.Afiyet olsun.Nagihan yiğit





14 Aralık 2012 Cuma

KOLAY POĞAÇA

filizceyemekler

Bu gün Yiğit'lerin okulunda Yerli Malı  kutlaması var. Dün akşam siparişini verdi.
Poğaça yapmamı istedi. Akşam yapmak istemedim. Bu sabah uyanınca yaptım,
okul saatine yetiştirdim. Sıcak sıcak okula götürdü.
Çabuk çabuk yapılınca sanki daha güzel oldu:)))

Yiğit okula poğaça,kuru kayısı,kuruyemiş ve plastik bardak götürdü.
Akşama gelince bakalım neler anlatacak.... Eğlenceli geçiyor böyle günler:)))

Poğaçamızın malzemeleri
1 paket (250 gr) Sana hamurişi
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
Biraz peyaz peynir rendesi
biraz tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayın)
1 yumurta (akını hamura, sarısını üzerine kullandım)
Aldığı kadar un
susam

Yapılışı
Oda ısısındaki margarini,yumurta akı,yoğurt,peynir,kabartma tozu,sirke
ve unu karıştırıp bir hamur elde edelim. Ele yapışmayacak yumuşak bir
hamur olana kadar yoğuralım. Küçük parçalar koparıp yuvarlayalım,
yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp,
susamı serpiştirelim.175 derecelik fırında 30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun..


BAKLAVA YUFKASIYLA KAŞARLI BÖREK

filizceyemekler

Tahin helvalı ruloları yapınca baklavalık yufkam kalmıştı. Börek yapabilirim dedim ve
çocukların yiyebileceği kaşarlı börek yaptım.
Çok basit ve kıyır kıyır bir börek oldu.

Malzemeler
Baklavalık yufka (küçük bir paketin 10 yaprağını daha önce kullanmıştım, kalanını kullandım)
Bolca kaşar rendesi
Biraz beyaz peynir rendesi (çocukların koyduğumdan haberi yok bu arada)
2 yumurta
2 su bardağı kadar süt
biraz zeytinyağ
Harca biraz tuz koyabilirsiniz( benim böreğim biraz tuz istiyordu)
Yapılışı
Ben dikdörtgen borcamda yaptım. Baklavalık yufkaların yarısını alt kısma
arasına harcı ve üzerine diğer yarısını kullandım.
Yağladığımız tepsiye baklavalık yufkaları katlayıp yerleştirelim.
Yufka aralarına çırptığımız süt,yumurta,zeytinyağ karışımını fırça ile sürelim.
Yufkaları aynı şekilde yerleştirelim ve ortasına kaşar peynirli harcı koyalım.
Kalan yufkalarıda aynı şekilde peynirli harcın üzerine yerleştirelim.
Bütün yufkalar bitince kalan sütlü harcı böreğin üzerine dökelim.
Bıçak ile dilimleyelim ve 175 derece ısıtılmış fırında 30 dakika üzeri kızarana
kadar pişirelim.

Afiyet olsun.....












LEZİTA TAVUK NUGGET



Dün akşam Yiğit'in iki sınıf arkadaşını okuldan ben alacaktım. Annelerinin eğitimleri vardı.
Zekeriyaköy'de çocuklarını mental matematik kursuna gönderiyorlar.
Velilere de bu programı öğretmek gerek tabi...
Aynı sokakta oturuyoruz, Yiğit arkadaş konusunda çok şanslı, 
tabii ben de...
Allah bozmasın komşularım ve komşuluğumuz, arkadaşlığımız çok iyi:))

Neyse akşam yemekte 2 misafirimiz var.
Çocukların seveceği bir şey yapmak istedim ve ilk defa Lezita'nın Nuggetını aldım.




      Lezzita Nugget ve yapına patates kızartması tam çocukların sevdiği bir menü.
      Daha öncede çocuklar için alır yapardım ama Lezita Nuggetını daha çok beğendiler.
      %100 Tavuk eti ve koruyucu madde kullanılmamış.
      Bizimkiler severek yediler........Sizlere de rahatlıkla tavsiye ederim...

 Afiyet olsun...:))








TAHİN HELVALI RULOLAR

filizceyemekler
Blogumu açtığımda paylaştığım yazımda da belirttiğim gibi yemek yapmayı yemek
dergileri ve kitaplarından öğrendim. Evlenmeden önce rahmetli annem mutfağa
pek sokmazdı, evlenince deneye yanıla birşeyler yapmaya başladım.
O zamanlardan kalan alışkanlık mıdır bilinmez her ay dergi almadan duramam.
Genelde Lezzet ve Sofra dergilerini takip ederim.

Ama çok beğendiğim ordanburdanhayattan sahibesi Yasemin Hanımın bir yemek
dergisinde, bir köşesinin olduğunu öğrenince Yemek Zevki dergisini de
aylık dergilerimin arasına ekledim.

Geçen hafta bir tarifini denemek istedim. Harika bir atıştırmalık ve çok pratik....


Malzemeler
10 yaprak baklavalık yufka
tahin helvası (ben bir paketin yarısını kullandım,koska 500gr)
kuru üzüm
ceviz kırığı
1 yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı süt

Yapılışı
Helvayı çatalla ezelim, üzüm,ceviz kırığı, tahini ekleyip karıştıralım.
Baklavalık yufkanın bir yaprağını süt ile hafifçe ıslatalım.
Kenarına helvalı harçtan yerleştirelim ve sigara böreği sarar gibi
ama çok bastırmadan yuvarlayalım.
Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayalım. Yağlı kağıt serdiğimiz
fırın tepsisine dizelim. 175 derecelik fırında üzeri biraz kızarana
kadar pişirelim. Fırından çıkınca ılık servis edelim.

Ben küçük küçük dilimleyerek servis yaptım.
Afiyet olsun...















10 Aralık 2012 Pazartesi

ELMALI TART

filizceyemekler





Malzemeler
Hamur için:
3 yumurta
1 paket margarin
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

İç malzemesi
10 elma
1 kaşık kakao
tarçın
1 su bardağı tozşeker
fındık kırığı

Yapılışı
Hamur için bütün malzemeler karıştırılıp iyice yoğurulur.
Un miktarı hamur ele yapışmayacak şekilde ayarlanır.
 Çok sert olmamalı. Hamurdan bir parça ayırıp dondurucuya kaldırılır.
Diğer tarafta elmalar bir tencereye rendelenir ve tozşeker ilave edilip
pişmeye bırakılır. Suyunu çekene kadar elma pişirilir.
Daha sönra diğer malzemelerle karıştırılıp soğuması için bir tarafta bekletilir.

Yuvarlak bir borcam tepsisi yağlanır.
Tart hamuru tepsiye güzelce el yardımıyla
yerleştirilir. Hamurun üzerinde çatalla delikler açılır.
Soğumuş olan elma harcı tart hamurunun üzerine yerleştirilir.
Dondurucudaki hamur çıkartılıp, elma harcının üzerine rendelenir.
Üzeri tamamen rende hamur ile kaplanır.
175 derecelik fırında 35-40 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğumaya
bırakılır.  Daha sonra üzerine bolca pudra şekeri serpiştirilir.
Artık servise hazır, dilimleyebiliriz.
Afiyet olsun.....

4 Aralık 2012 Salı

KUM KEK

filizceyemekler

Ağızda dağılan farlı bir kek denemek istermisiniz????



Malzemeler
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı pudra şekeri
5 yemek kaşığı buğday nişastası
biraz tozşeker (isteğe göre)
2 yumurta
Yarım margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
damla çikolata

Yapılışı
Margarin ve pudra şekeri iyice çırpalım. Yumurta ve biraz tozşekeri ayrı bir yerde
çırpalım. Margarinli karışıma yavaş yavaş ilave edilir. Un,nişasta,kabartma tozu
ve vanilyayı da yavaş yavaş ilave edip iyice çırpalım.
Damla çikolataları unlayıp karıştıralım.
Yağlanmış kek kalıbına dökelim. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30 dk.
pişirelim. Kekin pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edip fırından çıkartalım.

Afiyet olsun...



KIYMALI YUMURTA


filizceyemekler



Evde yemek olmadığı zaman benim kurtarıcı yemeğim,
çocuklar da seviyolar eh problemde kalmıyor:))
Pratik ve kolay bir alternatif,
Malzemeler
250 gr kıyma
1 soğan
2- 3 domates
4-5 yumurta
tuz, karabiber
Yapılışı
Kıymayı teflon tavada kavurmaya başlayalım,
ince ince doğradığımız soğanı da ilave edelim.
Kıyma ve soğan iyice kavrulduktan sonra küçük
doğradığımız  veya rendelediğimiz domatesleri
ilave edelim ve kavuralım.
Yumurtaları da kıralım ve karıştıralım,
tuzunu ve karabiberi ekleyelim.
Yumurtalar pişince güzel yemeğimiz hazır.
Afiyet olsun.

AMERİKAN GÖZLEMESİ

filizceyemekler

Özellikle pazar kahvaltıları için bizim çocukların en sevdiği şey krep,
bu tarif benim eski tarif defterimden, daha lise zamanından...
Amerikan gözlemesi diye bir yerde görmüş defterime yazmıştım.
Bizim akıtma onların pankeki, gözlemesi sonuçta aynı şey bana göre
isimler değişiyor ama lezzet aynı...

Bize göre de Kaan'ın yumuşak böreği, bebekken yani 2-3 yaşlarında
isimini öyle dedi ve öyle kaldı:)))


Malzemeler
2,5 su bardağı un
1 çorba kaşığı kabartma tozu
2 yumurta
2 su bardağı süt
yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ(margarin yada sıvıyağ)


Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp iyice çırpalım.
Biraz dinlendirelim ve krep tavası veya teflon tavada pişirelim.
Kıvamı biraz koyu olan bu karışımı küçük kepçe ile alıp tavaya
dökelim ama fazla yaydırmayalım.

Krepler yani gözlemeler pişince üzerine nutella,pınar beyazın çikolatalı peyniri,
bal,pekmez,beyaz peynir,tozşeker artık ne isterseniz sürüp güzelce yiyin...
afiyet olsun...:))))


KREMALI TAVUK

filizceyemekler
Kremalı tavuk büyük oğlanın en sevdiği yemeklerden,  genelde tavuk etlerini
teflon tavada kavurup kremayı eklerim ve yemek hazır olur. Bu sefer fırında
denemek istedim. Bu şekliylede güzel oldu.


1 büyük tabak kalça-tavuk cam tepsiye koyup baharatlarla karıştırıp,
tepsiye dizelim. (Baharatlar: kimyon,tarçın,tuz,karabiber,kekik,acı pulbiber)
175 derecelik fırında 25 dakika fırınlayalım.

Başka bir tencerede başamel sos yapalım.
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı ılık süt
Unu biraz kavuralım ve süt ilave edip, sürekli karıştıralım.
Biraz kaşar rendesi ekleyelim. 1 paket kremayı da ekleyip tuz ve karabiberle
tatlandıralım.
Fırından çıkartığımız tavukların üzerine kremalı sosu dökelim ve tekrar
fırına verelim. 20-25 dk daha üzeri kızarana kadar fırınlayalım.
Afiyet olsun......


KEKİKLİ HİNDİ YEMEĞİ

filizceyemekler

Yılbaşı yaklaşırken hindili tariflerde bloglarda yerlerini alacak. Ben bu hindi yemeğini
daha önce yapmıştım ama burada paylaşmak bu güne kısmetmiş.

Malzemeler
500 gr hindi kuşbaşı
1 soğan
2 orta boy patates
1 havuç
2 domates yada salça
2-3 diş sarımsak
zeytinyağ
tuz,karabiber,kekik
biraz sıcak su


Yapılışı
Hindi etini 1-2 su yıkayalım. Soğan,sarımsak,patates ve havucu ayıklayıp, yemeklik
doğrayalım. Patatesleri iri iri doğrayalım. Havucu da yarım ay şeklinde doğrayalım.
Bir tencerede önce zeytinyağ ve soğanları pembeleşene kadar kavuralım.
Havuçları ve domatesi yada salçayı ilave edelim. Hindi etlerini de ilave edip kavuralım.
Biraz su ilave edip pişmeye bırakalım. Hindi etleri tavuk etine göre biraz daha geç
pişiyor, onun için patatesleri hindi etleri biraz yumuşayınca ilave edelim.
Patatesleri eklerken su ilavesi yapalım, tuzunu ve karabiberini ekleyelim.
Patatesler pişince kekik serpiştirelim. Yemeğimiz servise hazır....
Afiyet olsun....

Yemeği güveç tenceresinde pişirirseniz daha lezzetli oluyor...

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI


filizceyemekler
Mercimek ve bulgur benim için ayrılmaz ikili.. İkisini çok yakıştırırım.
Bir de yanına turşu of of yemesi nefis olur....

Malzemeler

Mercimek yemeği için:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 soğan
1-2 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı salça
sıvı yağ veya zeytinyağ
tuz, 1kesme şeker
su

Bulgur pilavı için:
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 küçük soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
biraz sıvı yağ
1-2 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber
2-3 su bardağı sıcak su


Mercimekleri yıkayalım ve bir tencerede biraz su ile haşlayalım. Kahverengi suyu
çıkınca süzelim. Soğanı ve sarımsağı rondodan geçirelim. Sıvıyağda soğanları biraz
kavuralım. Salçayı da ekleyip biraz daha kavuralım. Süzdüğümüz mercimeği de
ekleyip şöyle bir karıştırıp sıcak suyunu ilave edelim. Üzerini biraz geçecek kadar.
Tuzunu ve bir kesme şekeri ilave edelim.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirelim.

Bulguru bir su yıkayalım. Soğanı ince ince kıyalım, tereyağ ve sıvıyağ koyduğumuz
tencerede pembeleşene kadar kavuralım. Salçayı ve bulguru ekleyip biraz daha kavuralım.
Tuzunu, karabiberini, sıcak suyunu ilave edip kaynamaya bırakalım.
Suyu bulgura göre ayarlayın. Bulgur suyunu çekince tencere ile kapak arasına
kağıt havlu koyup kapatın. Üzerini havlu ile örtün. Biraz demlendirin.


Bulgur pilavını servis tabağına alın üzerine mercimek yemeğini koyun ve
afiyetle yiyin...




PEMBE SALATA



filizceyemekler



Basit ve pratik bir salata yada meze siz nasıl derseniz......

Malzemeler
Yarım kırmızı lahana
sirke
yoğurt
mayonez

Yapılışı
Kırmızı lahanayı güzelce yıkayalım ve ince ince dilimleyelim.
Kapaklı bir kaba yada kavanoza lahanaları koyalım. 
Üzerini geçecek kadar sirke ile dolduralım.
Bir hafta kadar buzdolabında bekletelim.
Ben daha önceden lahanaları bu şekilde yapmıştım 
ve yeşil salataların üzerinde kullandım.
Bir de yoğurt ve mayonezle nasıl olur diye denemek istedim.
Sirkeli lahanadan biraz süzdürüp aldım ve yoğurt,mayonez
ile kariştırdım ve güzel pembe bir salata oldu.
Afiyet olsun.....


3 Aralık 2012 Pazartesi

İLK AŞUREM

filizceyemekler

filizceyemekler

Cuma günü ilk aşuremi yaptım. Benim için çok heyecanlı bir çalışma oldu.
Aşure sevdiğim tatlılardan biridir. Annem yapardı, komşular yapar, yani büyükler
yapardı...

Komşularım yapıp ikram ettiklerinde güzelce yerdim. Ama kendim yapmak için
hiç bir çaba ve isteğim olmamıştı. Gözümde çok meşakatli, zor bir işmiş gibi
büyütür yapmak istemezdim.

Bu sene aşure ayı gelince içimde bir istek uyandı ve bende yapabilirim dedim.
Niyetine girdim. İnsan niyet edip isteyince zorluklar kolay oluyor.

Takip ettiğim sevdiğim bloglardan aşure tariflerine baktım. 
Kendimce evimde bulunan malzemelerle yapmaya başladım.
Biraz oyalayıcı ve bir o kadar zevkli bir yapımı varmış aşurenin, öğrenmiş oldum.
Komşularıma dağıttım ve beğenildiğini görünce iyi ki yapmışım dedim.
Gerçi şekeri biraz az olmuş ama olsun, bu da benim ilk aşuremin kusuru olsun:)))

Malzemeler
3-4 su bardağı aşurelik buğday
3 su bardağı haşlanmış nohut
3 su bardağı haşlanmış kurufasulye
3 yemek kaşığı pirinç
3-4 su bardağı toz şeker ( şekeri isteğe göre artırabilirsiniz)
2 ayva
1 elma
kuru kayısı
kuru incir
kuru üzüm
ceviz
fındık
1 çubuk tarçın
kestane
bir çimdik tuz (tadı tuzu olsun diye)
nar
çörekotu


Yapılışı
Aşurelik buğdayı 1-2 su yıkayalım ve düdüklü tencerede 30-35 dk. pişirelim.
Ben kuru fasulye ve nohutu daha önce haşlayıp, defreze atmıştım, onları kullandım.
Kayısı,incir,kuru üzümü ayrı ayrı kaplarda su içinde biraz bekletelim.
Küçük küçük doğrayalım. Ayva ve elmaları da küçük küçük doğrayalım.
Kestaneleri kabuklarıyla birlkte haşlayalım ve sonra kabuklarını soyalım.
Narın da tanelerini ayıralım.

Buğday haşlandıktan sonra büyükçe aşure tenceresine alalım ve 3-4 su bardağı
sıcak su ilave edelim. Şekerini ve yıkanmış pirinci ekleyelim, yavaş yavaş nohut
ve kuru fasulyeyi de ekleyip karıştırmaya devam edelim.
Çubuk tarçını da aşuremize atalım.
Bir çimdik tuz da koyalım. Malzemeler daha önce haşlandığı için kuru kayısı
ve kuru üzümü, ayva ve elmayı da katıp karıştırmaya devam edelim.
Kıvamı zevkinize göre ayarlayıp, gerekirse sıcak su ilavesi yapalım.
Fındıkları da ister büyük, ister kırıp koyabiliriz. Kestaneleri de ilave edelim.
Aşuremizi biraz kaynatalım. Kıvamı olunca içindeki çubuk tarçını çıkartalım.

Tencerenin kapağını kapatıp biraz soğumasını bekleyelim.
Daha sonra tencerenin dibinden yukarıya doğru iyice karıştırıp, kaselere
paylaştıralım. Biraz daha soğuduktan sonra üzerini istediğiniz malzemelerle
süsleyebiliriz. Ben ceviz kırığı, kuru incir,kuru kayısı ve çörekotuyla süsledim.

Daha sonra arkadaşlarımıza,komşularımıza dağıtalım.
Dağıtmaya başladığımda yağmur da yağmaya başlamıştı, 
Ben küçükken annem aşure yapıp, bitirince tencere kapağı açık olarak
Yasin duasını okuyup karıştırırdı ben de onun gibi yaptım.
Cuma günü ve yağmur bereketiyle aşurelerimi allah kabul etsin......


Bu ay aşure yapan herkesin ellerine sağlık ve allah kabul etsin:)))




27 Kasım 2012 Salı

SİRKELİ TÜRLÜ

filizceyemekler

filizceyemekler


Bu yemeğimde annemden miras, bu gün anne - teyze yemekleri paylaşıyorum.
Onlardan gördüklerimi kendi yemeklerime uygulamaya çalışıyorum.
Ne kadar başarıyorum bilemiyorum ama en azından yaparken onları düşünüyorum.
Annem bu yemeği yazın çok yapardı ve karpuzla birlikte yerdi.
Hem pratik, hem de tam yaz yemeği. Yaz sebzeleriyle daha lezzetli oluyor tabii....
Yemeği aklımda kaldığı kadarıyla yaptım ben beğenerek yiyorum,
bakalım sizler beğenecek misiniz????

Malzemeler
2 patlıcan
2 kabak
2 patates
2 biber
4 soğan
4 domates
6-8 adet sarımsak
2 kesme şeker
2 yemek kaşığı sirke
zeytinyağ, tuz
bir tutam maydonoz

Yapılışı
Bütün sebzeleri yıkayalım ve kabuklarını soyalım, Patlıcanların kabuklarını alacalı
soyalım,biraz tuzlu suda acısı çıkana kadar bırakalım. Sebzeleri dörde bölelim ve
tencereye karışık bir şekilde yerleştirelim. En üste domatesleri dizelim.
Üzerine zeytinyağ gezdirelim. Tuz ve şekeri ilave edip tencerenin kapağını kapatalım.
Kendi suyu ile kısık ateşte pişmeye bırakalım. Arada bakıp su ihtiyacı olursa çok az
sıcak su ilave edelim. Sebzeler pişince 2 kaşık sirke ilave edelim ve ocağın altını kapatalım.
Sebze yemeğimizi ince ince kıydığımız maydanoz ile servis edelim...Afiyet olsun....


ŞEKERPARE

filizceyemekler

Kurban bayramında rahmetli annemin tariflerini yazdığı kitaptan bir tatlı yapmak istedim.
Şekerpare annemin çok yaptığı bir tatlıydı. İlk defa deneyecektim.
Birde annemin el yazısını görmek beni duygulandırdı. O duygularla tatlı yapımına başladım.

Tatlımı yiyenler beğendiler ben de beğendim aslında tam annemin gibi olmasa da.....

Malzemeler
2 çay bardağı şeker (Ajda çay bardağı)
2 çay bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 kabartma tozu
4 su bardağı un
badem veya fındık

Şerbeti için:
6 su bardağı su
5 su bardağı şeker
yarım limon suyu

Yapılışı
Yumurta,sıvıyağ ve şekeri karıştıralım. Un ve kabartma tozunu ilave edelim.
İyice yoğuralım. Hamuru kurabiye hamuru gibi oluyor. Yuvarlak şekil verip,
üzerine fındık veya badem koyalım, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
Önceden ısıtılmış 175 derecede 30-35 dk kadar pişirelim.
Şerbet için şeker, limon  ve suyu şekeri eritene kadar karıştıralım.
Şerbet soğuk, şekerpareler sıcak olacak. Şekerpareler pişince bir tepsiye alıp,
üzerine şerbetini dökelim. Şerbeti çekmesi için şekerpareleri arada ters çevirip
şerbeti çekmesini sağlayabiliriz.
Servise hazır, afiyet olsun....


UN HELVASI (Teyze usulü)

filizceyemekler









Bu yaz teyzem bize geldiğinde pek tutturamadığım un helvasını yapmasını istedik.
Bizi kırmadı sağolsun, bu arada çok güzel yemekler yapar kendisi :)

Hepimizin çok sevdiği bu tatlıyı sizlerle de tanıştırmak isterim.

Malzemeler
3 su bardağı un
3 su bardağı şeker
yarım su bardağı pekmez
3 su bardağı su veya süt
1 paket margarin
biraz ceviz içi

Yapılışı
Margarini eritelim, unu ilave edip kavurmaya başlayalım.
Unun rengi koyulaşana kadar kavuralım.
Şerbetini ayrı bir yerde şeker ve sütü karıştıralım. Şerbet pişirilmiyor.
Un güzelce kavurduktan sonra şerbetini yavaş yavaş ilave edelim.
Karıştırarak şerbeti çekmesini sağlayalım. Pekmezi ve cevizi ilave edelim.
Tencerenin kapağını kapatıp biraz demlendirelim.
Kalıplarla yada kaşık yardımıyla şekil verip servis edelim.
Afiyet olsun.... Harika olmuştu lokum lokum..:))))



20 Kasım 2012 Salı

İÇİM'DEN YEMEK GELDİ-WORKSHOP ETKİNLİĞİ




filizceyemekler

Kasım'ın ilk günü ÜLKER İÇİM'in düzenlediği İçim'den yemek geldi workshop'una davet edildim.
Davet mailini aldığımda çok şaşırdım bir o kadar da sevindim. 
Blogum daha bir yaşında bile değildi ve çok gitmek istediğim workshoplardan birine 
davet edilmiştim. Heyecanla o günü bekledim ve sevincimi ailemle, arkadaşlarımla paylaştım.
O güzel günün sabahında heyecanım doruktaydı. İlk defa okula başlıyormuşum gibi heyecanlıydım.
Benim ilk workshop'um, ilk deneyimimdi.
Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) çok görmek istediğim bir yerdi ve nihayet oradaydım.
Orada, takip ettiğim blog sahipleriyle tanışmak benim için çok mutluluk vericiydi.
Bu mutluluğu ve motivasyonu bana yaşattığı için Ülker İçim'e ve 
blog arkadaşlarıma ve bu imkanı sağlayan MSA'ya da çok teşekkür ederim.

Yemeklerimizi Mutfak Sanatları Akademi'sinden Şefimiz ErkanYeşil'in 
eşliğinde yaptık ve ben çok keyif aldım.






İkişerli gruplar halinde çalıştık. Benim birlikte çalıştığım grup arkadaşım 
Mutfak ve Tatlar blogun sahibesi Selma Hanım'dı. 
Kendisine keyifli çalışma için teşekkür ederim.



Şimdi yaptığımız yemeklerin tariflerine geçebiliriz.........


filizceyemekler
Köz domates çorbası, İçim taze peynirli ve baharatlı bruschetta ile

Malzemeler
4 adet  orta boy domates
1 küçük hazır doğranmış domates
5 diş sarımsak
1/2 kırmızı meksika biberi
5-6 adet arpacık soğan
500 ml tavuk suyu
30 gr İçim krema
2 çay kaşığı toz şeker
6 dilim ekmek (küçük baget olursa daha iyi)
100 gr İçim Taze Peynir
2 dal taze kekik
2 dal taze biberiye
3-4 adet kurutulmuş domates
tuz,karabiber ve zeytinyağ

Yapılışı
Domatesleri ikiye kesip üzerine tuz serpiştirin ve fırın tepsisine dizip 
180 derecede 10-15 dk közleyelim.
Bir çorba tenceresine zeytinyağı koyup ince doğranmış soğan, 2 diş sarımsağı ve 
ince doğradığımız meksika biberini soteleyelim.
Pembeleştikten sonra közlediğimiz domatesleri ve hazır doğranmış domatesleri
ilave edelim. Şekeri de ilave edelim.
Domatesler yaklaşık 10-15 dakika kadar orta ateşte piştikten sonra tavuk suyunun
bir kısmını ilave edelim. Biraz kaynattıktan sonra kıvamına bakıp kalan tavuk suyunu
isteğe göre ilave edebilirsiniz.
El blenderi ile çorbayı püre haline getirelim. Krema,tuz ve karabiber ile tatlandıralım.

Bruschetta için:
İnce kıydığımız 3 diş sarımsak ve kurutulmuş domatesi, taze baharatları ve 
İçim Taze Peyniri bir kapta karıştıralım.
Dilim ekmeklerimizi fırında biraz kızartalım, kızarmış ekmeklerimize
hazırladığımız peynirli karışımı sürüp çorbamızla servis edelim.
Afiyet olsun...



filizceyemekler
İçim Beyaz Peynir ve köz patlıcanlı ravioli, domates sos ile

Malzemeler
Hamur için: 200 gr un
2 adet yumurta
tuz, zeytinyağ
Dolgusu için: 2 adet patlıcan
1 diş sarımsak
yarım soğan
50 ml İçim krema
40 gr İçim Beyaz Peynir
zeytinyağ, tuz, karabiber
Domates sos için: 200 gr doğranmış hazır domates
yarım taze domates
1 diş sarımsak
50 ml tavuk suyu
1 çay kaşığı şeker
tuz, karabiber, zeytinyağ

Yapılışı
Hamur malzemelerini tezgah üzerinde karıştırıp, yoğuralım.
Streç filmle sararak buzdolabında biraz bekletelim.

Soğan ve sarımsakları küçük küp şeklinde doğrayalım. 
Patlıcanları ocakta közleyelim. Kabuklarını temizleyim ince ince doğrayalım.
Az zeytinyağ ile soğan ve sarımsakları bir tavada soteleyelim. 
Közlediğimiz patlıcanları da ilave edip sotelemeye devam edelim.
İçim krema ve İçim beyaz peyniri ekleyip karıştıralım.
Ocaktan alıp soğutalım.

Domates sos için soğan ve sarımsağı küp küp doğrayıp başka 
bir tavada zeytinyağ ile soteleyelim. Domatesleri ve şekeri ekleyelim.
Tavuk suyunu ekleyip biraz pişirelim ve blenderdan geçirip inceltelim.
Tuz ve karabiberle tatlandıralım.

Buzdolabından çıkardığımız hamuru, makinede açalım.
(Şefimizin gösterdiği gibi makinede açtık. Biraz zorlandık, biraz eğlendik)




Köz patlıcan ve peynirli karışımı açtığımız hamurun içine koyup kapatalım.
Bir tencerede kaynattığımız suyun içinde, hazırladığımız raviolileri haşlayalım.
Kevgir ile haşlanmış makarnaları servis tabağına alıp,
domates sos ile servis edelim.
Afiyet olsun...




filizceyemekler
Kestane püreli cheese-chocolate mousse, taze zencefilli vişneli sos ile

Malzemeler
100 gr İçim Taze Peynir
200 gr Ülker bitter çikolata
1 adet yumurta sarısı
3 adet yumurta akı
70 gr toz şeker
1 paket Ülker bisküvi
100 gr kestane püresi
30 gr tereyağ

Vişne sos için: 200 gr vişne
80 gr toz şeker
80 gr su
20 gr ince doğranmış taze zencefil
toz tarçın

Yapılışı
Kestane püresi, bisküvi ve tereyağını rondoda çekip, hamur haline getirelim.
Bu hamuru yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kek kalıbına koyup, sıkıştıralım.


Isıtılmış 180 derelik fırında, 10 dakika fırınlayalım.
Çikolatayı benmari usulü eritelim. 1 yumurta sarısıyla karıştıralım.


Ayrı bir kapta 3 yumurta akını şekerle çırpıp, kar gibi yapalım.
Erimiş çikolataya İçim Taze Peyniri ekleyelim.
Kar gibi yaptığımız yumurta akını da çikolata karışımına spatula ile 
yavaş yavaş ekleyip, iki malzemeyi birbirine karıştıralım ve buzdolabında
soğumaya bırakalım.
Sos için bütün malzemeleri kaynatalım, soğuduktan sonra rondodan geçirelim.


Kestane hamurunun üzerine, soğumuş mousse'u kaşıkla 
koyup düzeltelim. Defreze atalım. 1 saat sonra çıkartıp
üzerine vişne sosunu dökelim ve toz tarçın ekleyip servis edelim.
Afiyet olsun....



Üç çeşit yemek yaptık ve ben kendi adıma çok ama çok keyif aldım. 
Yaptıklarımızı arkadaşlarla birlikte afiyetle yedik. 
Pastamızı tatma fırsatımız kalmadığı için, yarısını eve getirdim ve evdekilerle  paylaştık.
O gün yorulmuştum ama eve geldiğimde yüzümde tatlı bir gülümseme vardı.

Günün sonunda Ülker İçim'in bizlere verdiği hediyeler için de ayrıca teşekkür ederim.


filizceyemekler

Benim yakışıklı şefim Yiğidim:))





13 Kasım 2012 Salı

SÜPRİZ YUMURTA





MERHABALAR

Neredeyse bir aydır yukarıda gördüğünüz süpriz yumurtalar sizlerle tanışmak için bekliyorlar.
Ekim ayında blogları gezerken, bir sitede süpriz yumurta çekilişi gördüm
 ve" bir deneyelim bakalım" diyerek yorum yaptım.
Aslında hiç şanslı değilimdir bu konularda, bana şu yaşıma kadar hiç bir çekilişte bir şey
çıkmamış, kazanmamışımdır.
Ama şeytanın bacağını kırmışım ve süpriz yumuraları siz kazandınız diye  Nuray Hanımdan
bir mail aldım. Önce çok şaşırdım ve sonra hemen çok sevindim.
İlk defa bir şey kazanmıştım, güzel bir duyguymuş. Nuray hanıma bu duyguyu yaşattığı
için çok teşekkür ederim.
Çocuklar da çok sevineceklerdi ama süpriz yumurtalar evimize gelene kadar söylemedim.
Kargoya verildiğinin mailini alınca sabırsızlanmaya başladım. 
Süpriz yumurtaların süprizinin ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yoktu.
Bir haftada süpriz yumurtalarımız evimize geldiler bir kaçı 
kargo firmasının azizliğine uğramıştı ama yine çoğunluk kendilerini korumuşlardı:))
Çocuklar akşam eve gelince gösterdim ve anlattım. 
Çok sevindiler ve süpriz yumurtaları benim ufaklık 
yiyecek birşey zannetti tabii ki de:))) Açtık içinden çıkan nota göre
bir kaba koyduk ve sulamaya başladık ama bizim yumurta
bize süpriz yapmadı....ya da biz başaramadık.....
Geçtiğimiz kurban bayramında Yiğit iki arkadaşına da süpriz yumurtalardan hediye etti.
Elimizdeki diğer yumurtalarla süprizi bekliyoruz.......

Bizleri süpriz yumurtalarla buluşturan http://www.sakinbeniunutma.blogspot.com/
sitesinin sahibesi Nuray Hanım'a tekrar teşekkürler...
Sitesini sizlerde ziyaret ederseniz güzel kurabiyeler ve süpriz hediyeliklerle arkadaşlarınıza
süprizler yapabilirsiniz.

http://www.sakinbeniunutma.blogspot.com/search/label/Diğer