27 Kasım 2012 Salı

SİRKELİ TÜRLÜ

filizceyemekler

filizceyemekler


Bu yemeğimde annemden miras, bu gün anne - teyze yemekleri paylaşıyorum.
Onlardan gördüklerimi kendi yemeklerime uygulamaya çalışıyorum.
Ne kadar başarıyorum bilemiyorum ama en azından yaparken onları düşünüyorum.
Annem bu yemeği yazın çok yapardı ve karpuzla birlikte yerdi.
Hem pratik, hem de tam yaz yemeği. Yaz sebzeleriyle daha lezzetli oluyor tabii....
Yemeği aklımda kaldığı kadarıyla yaptım ben beğenerek yiyorum,
bakalım sizler beğenecek misiniz????

Malzemeler
2 patlıcan
2 kabak
2 patates
2 biber
4 soğan
4 domates
6-8 adet sarımsak
2 kesme şeker
2 yemek kaşığı sirke
zeytinyağ, tuz
bir tutam maydonoz

Yapılışı
Bütün sebzeleri yıkayalım ve kabuklarını soyalım, Patlıcanların kabuklarını alacalı
soyalım,biraz tuzlu suda acısı çıkana kadar bırakalım. Sebzeleri dörde bölelim ve
tencereye karışık bir şekilde yerleştirelim. En üste domatesleri dizelim.
Üzerine zeytinyağ gezdirelim. Tuz ve şekeri ilave edip tencerenin kapağını kapatalım.
Kendi suyu ile kısık ateşte pişmeye bırakalım. Arada bakıp su ihtiyacı olursa çok az
sıcak su ilave edelim. Sebzeler pişince 2 kaşık sirke ilave edelim ve ocağın altını kapatalım.
Sebze yemeğimizi ince ince kıydığımız maydanoz ile servis edelim...Afiyet olsun....


ŞEKERPARE

filizceyemekler

Kurban bayramında rahmetli annemin tariflerini yazdığı kitaptan bir tatlı yapmak istedim.
Şekerpare annemin çok yaptığı bir tatlıydı. İlk defa deneyecektim.
Birde annemin el yazısını görmek beni duygulandırdı. O duygularla tatlı yapımına başladım.

Tatlımı yiyenler beğendiler ben de beğendim aslında tam annemin gibi olmasa da.....

Malzemeler
2 çay bardağı şeker (Ajda çay bardağı)
2 çay bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 kabartma tozu
4 su bardağı un
badem veya fındık

Şerbeti için:
6 su bardağı su
5 su bardağı şeker
yarım limon suyu

Yapılışı
Yumurta,sıvıyağ ve şekeri karıştıralım. Un ve kabartma tozunu ilave edelim.
İyice yoğuralım. Hamuru kurabiye hamuru gibi oluyor. Yuvarlak şekil verip,
üzerine fındık veya badem koyalım, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
Önceden ısıtılmış 175 derecede 30-35 dk kadar pişirelim.
Şerbet için şeker, limon  ve suyu şekeri eritene kadar karıştıralım.
Şerbet soğuk, şekerpareler sıcak olacak. Şekerpareler pişince bir tepsiye alıp,
üzerine şerbetini dökelim. Şerbeti çekmesi için şekerpareleri arada ters çevirip
şerbeti çekmesini sağlayabiliriz.
Servise hazır, afiyet olsun....


UN HELVASI (Teyze usulü)

filizceyemekler









Bu yaz teyzem bize geldiğinde pek tutturamadığım un helvasını yapmasını istedik.
Bizi kırmadı sağolsun, bu arada çok güzel yemekler yapar kendisi :)

Hepimizin çok sevdiği bu tatlıyı sizlerle de tanıştırmak isterim.

Malzemeler
3 su bardağı un
3 su bardağı şeker
yarım su bardağı pekmez
3 su bardağı su veya süt
1 paket margarin
biraz ceviz içi

Yapılışı
Margarini eritelim, unu ilave edip kavurmaya başlayalım.
Unun rengi koyulaşana kadar kavuralım.
Şerbetini ayrı bir yerde şeker ve sütü karıştıralım. Şerbet pişirilmiyor.
Un güzelce kavurduktan sonra şerbetini yavaş yavaş ilave edelim.
Karıştırarak şerbeti çekmesini sağlayalım. Pekmezi ve cevizi ilave edelim.
Tencerenin kapağını kapatıp biraz demlendirelim.
Kalıplarla yada kaşık yardımıyla şekil verip servis edelim.
Afiyet olsun.... Harika olmuştu lokum lokum..:))))



20 Kasım 2012 Salı

İÇİM'DEN YEMEK GELDİ-WORKSHOP ETKİNLİĞİ




filizceyemekler

Kasım'ın ilk günü ÜLKER İÇİM'in düzenlediği İçim'den yemek geldi workshop'una davet edildim.
Davet mailini aldığımda çok şaşırdım bir o kadar da sevindim. 
Blogum daha bir yaşında bile değildi ve çok gitmek istediğim workshoplardan birine 
davet edilmiştim. Heyecanla o günü bekledim ve sevincimi ailemle, arkadaşlarımla paylaştım.
O güzel günün sabahında heyecanım doruktaydı. İlk defa okula başlıyormuşum gibi heyecanlıydım.
Benim ilk workshop'um, ilk deneyimimdi.
Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) çok görmek istediğim bir yerdi ve nihayet oradaydım.
Orada, takip ettiğim blog sahipleriyle tanışmak benim için çok mutluluk vericiydi.
Bu mutluluğu ve motivasyonu bana yaşattığı için Ülker İçim'e ve 
blog arkadaşlarıma ve bu imkanı sağlayan MSA'ya da çok teşekkür ederim.

Yemeklerimizi Mutfak Sanatları Akademi'sinden Şefimiz ErkanYeşil'in 
eşliğinde yaptık ve ben çok keyif aldım.






İkişerli gruplar halinde çalıştık. Benim birlikte çalıştığım grup arkadaşım 
Mutfak ve Tatlar blogun sahibesi Selma Hanım'dı. 
Kendisine keyifli çalışma için teşekkür ederim.



Şimdi yaptığımız yemeklerin tariflerine geçebiliriz.........


filizceyemekler
Köz domates çorbası, İçim taze peynirli ve baharatlı bruschetta ile

Malzemeler
4 adet  orta boy domates
1 küçük hazır doğranmış domates
5 diş sarımsak
1/2 kırmızı meksika biberi
5-6 adet arpacık soğan
500 ml tavuk suyu
30 gr İçim krema
2 çay kaşığı toz şeker
6 dilim ekmek (küçük baget olursa daha iyi)
100 gr İçim Taze Peynir
2 dal taze kekik
2 dal taze biberiye
3-4 adet kurutulmuş domates
tuz,karabiber ve zeytinyağ

Yapılışı
Domatesleri ikiye kesip üzerine tuz serpiştirin ve fırın tepsisine dizip 
180 derecede 10-15 dk közleyelim.
Bir çorba tenceresine zeytinyağı koyup ince doğranmış soğan, 2 diş sarımsağı ve 
ince doğradığımız meksika biberini soteleyelim.
Pembeleştikten sonra közlediğimiz domatesleri ve hazır doğranmış domatesleri
ilave edelim. Şekeri de ilave edelim.
Domatesler yaklaşık 10-15 dakika kadar orta ateşte piştikten sonra tavuk suyunun
bir kısmını ilave edelim. Biraz kaynattıktan sonra kıvamına bakıp kalan tavuk suyunu
isteğe göre ilave edebilirsiniz.
El blenderi ile çorbayı püre haline getirelim. Krema,tuz ve karabiber ile tatlandıralım.

Bruschetta için:
İnce kıydığımız 3 diş sarımsak ve kurutulmuş domatesi, taze baharatları ve 
İçim Taze Peyniri bir kapta karıştıralım.
Dilim ekmeklerimizi fırında biraz kızartalım, kızarmış ekmeklerimize
hazırladığımız peynirli karışımı sürüp çorbamızla servis edelim.
Afiyet olsun...



filizceyemekler
İçim Beyaz Peynir ve köz patlıcanlı ravioli, domates sos ile

Malzemeler
Hamur için: 200 gr un
2 adet yumurta
tuz, zeytinyağ
Dolgusu için: 2 adet patlıcan
1 diş sarımsak
yarım soğan
50 ml İçim krema
40 gr İçim Beyaz Peynir
zeytinyağ, tuz, karabiber
Domates sos için: 200 gr doğranmış hazır domates
yarım taze domates
1 diş sarımsak
50 ml tavuk suyu
1 çay kaşığı şeker
tuz, karabiber, zeytinyağ

Yapılışı
Hamur malzemelerini tezgah üzerinde karıştırıp, yoğuralım.
Streç filmle sararak buzdolabında biraz bekletelim.

Soğan ve sarımsakları küçük küp şeklinde doğrayalım. 
Patlıcanları ocakta közleyelim. Kabuklarını temizleyim ince ince doğrayalım.
Az zeytinyağ ile soğan ve sarımsakları bir tavada soteleyelim. 
Közlediğimiz patlıcanları da ilave edip sotelemeye devam edelim.
İçim krema ve İçim beyaz peyniri ekleyip karıştıralım.
Ocaktan alıp soğutalım.

Domates sos için soğan ve sarımsağı küp küp doğrayıp başka 
bir tavada zeytinyağ ile soteleyelim. Domatesleri ve şekeri ekleyelim.
Tavuk suyunu ekleyip biraz pişirelim ve blenderdan geçirip inceltelim.
Tuz ve karabiberle tatlandıralım.

Buzdolabından çıkardığımız hamuru, makinede açalım.
(Şefimizin gösterdiği gibi makinede açtık. Biraz zorlandık, biraz eğlendik)




Köz patlıcan ve peynirli karışımı açtığımız hamurun içine koyup kapatalım.
Bir tencerede kaynattığımız suyun içinde, hazırladığımız raviolileri haşlayalım.
Kevgir ile haşlanmış makarnaları servis tabağına alıp,
domates sos ile servis edelim.
Afiyet olsun...




filizceyemekler
Kestane püreli cheese-chocolate mousse, taze zencefilli vişneli sos ile

Malzemeler
100 gr İçim Taze Peynir
200 gr Ülker bitter çikolata
1 adet yumurta sarısı
3 adet yumurta akı
70 gr toz şeker
1 paket Ülker bisküvi
100 gr kestane püresi
30 gr tereyağ

Vişne sos için: 200 gr vişne
80 gr toz şeker
80 gr su
20 gr ince doğranmış taze zencefil
toz tarçın

Yapılışı
Kestane püresi, bisküvi ve tereyağını rondoda çekip, hamur haline getirelim.
Bu hamuru yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kek kalıbına koyup, sıkıştıralım.


Isıtılmış 180 derelik fırında, 10 dakika fırınlayalım.
Çikolatayı benmari usulü eritelim. 1 yumurta sarısıyla karıştıralım.


Ayrı bir kapta 3 yumurta akını şekerle çırpıp, kar gibi yapalım.
Erimiş çikolataya İçim Taze Peyniri ekleyelim.
Kar gibi yaptığımız yumurta akını da çikolata karışımına spatula ile 
yavaş yavaş ekleyip, iki malzemeyi birbirine karıştıralım ve buzdolabında
soğumaya bırakalım.
Sos için bütün malzemeleri kaynatalım, soğuduktan sonra rondodan geçirelim.


Kestane hamurunun üzerine, soğumuş mousse'u kaşıkla 
koyup düzeltelim. Defreze atalım. 1 saat sonra çıkartıp
üzerine vişne sosunu dökelim ve toz tarçın ekleyip servis edelim.
Afiyet olsun....



Üç çeşit yemek yaptık ve ben kendi adıma çok ama çok keyif aldım. 
Yaptıklarımızı arkadaşlarla birlikte afiyetle yedik. 
Pastamızı tatma fırsatımız kalmadığı için, yarısını eve getirdim ve evdekilerle  paylaştık.
O gün yorulmuştum ama eve geldiğimde yüzümde tatlı bir gülümseme vardı.

Günün sonunda Ülker İçim'in bizlere verdiği hediyeler için de ayrıca teşekkür ederim.


filizceyemekler

Benim yakışıklı şefim Yiğidim:))





13 Kasım 2012 Salı

SÜPRİZ YUMURTA





MERHABALAR

Neredeyse bir aydır yukarıda gördüğünüz süpriz yumurtalar sizlerle tanışmak için bekliyorlar.
Ekim ayında blogları gezerken, bir sitede süpriz yumurta çekilişi gördüm
 ve" bir deneyelim bakalım" diyerek yorum yaptım.
Aslında hiç şanslı değilimdir bu konularda, bana şu yaşıma kadar hiç bir çekilişte bir şey
çıkmamış, kazanmamışımdır.
Ama şeytanın bacağını kırmışım ve süpriz yumuraları siz kazandınız diye  Nuray Hanımdan
bir mail aldım. Önce çok şaşırdım ve sonra hemen çok sevindim.
İlk defa bir şey kazanmıştım, güzel bir duyguymuş. Nuray hanıma bu duyguyu yaşattığı
için çok teşekkür ederim.
Çocuklar da çok sevineceklerdi ama süpriz yumurtalar evimize gelene kadar söylemedim.
Kargoya verildiğinin mailini alınca sabırsızlanmaya başladım. 
Süpriz yumurtaların süprizinin ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yoktu.
Bir haftada süpriz yumurtalarımız evimize geldiler bir kaçı 
kargo firmasının azizliğine uğramıştı ama yine çoğunluk kendilerini korumuşlardı:))
Çocuklar akşam eve gelince gösterdim ve anlattım. 
Çok sevindiler ve süpriz yumurtaları benim ufaklık 
yiyecek birşey zannetti tabii ki de:))) Açtık içinden çıkan nota göre
bir kaba koyduk ve sulamaya başladık ama bizim yumurta
bize süpriz yapmadı....ya da biz başaramadık.....
Geçtiğimiz kurban bayramında Yiğit iki arkadaşına da süpriz yumurtalardan hediye etti.
Elimizdeki diğer yumurtalarla süprizi bekliyoruz.......

Bizleri süpriz yumurtalarla buluşturan http://www.sakinbeniunutma.blogspot.com/
sitesinin sahibesi Nuray Hanım'a tekrar teşekkürler...
Sitesini sizlerde ziyaret ederseniz güzel kurabiyeler ve süpriz hediyeliklerle arkadaşlarınıza
süprizler yapabilirsiniz.

http://www.sakinbeniunutma.blogspot.com/search/label/Diğer


14 Ekim 2012 Pazar

LABNE PEYNİRLİ SUCUKLU ÇÖREK

filizceyemekler
Kurabiyeler fırında pişerken hazır fırın ısınmışken birde tuzlu çörek
yaptım. Çörekte Lezzet dergisi Nisan2011 kitapçığından,
labneli peynirli çörek......

Yiğit arkadaşı Osman'ın bahçesinde bütün arkadaşları ile toplanmış
oyun oynuyorlardı. Ben de yaptıklarımı alıp yanlarına götürdüm.
Çocuklar tabağı görünce çok mutlu oldular ve tabaktakileri bir anda
silip süpürdüler. Sucuklu çörek daha çok sevildi.

Beyza'da çay yaptı ve karşılıklı bizde çocuklara eşlik ettik.
Güneşli güzel bir pazar günü çocuklarla böyle geçti.....:))

Şimdi tarif...
Malzemeler
3 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ(ajda bardak)
1 çay bardağı yoğurt
200 gr.labne peynir
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
bir tutam şeker
sucuk
1 yumurta sarısı(üzeri için)

Yapılışı
Yoğurt,peynir,tuz ve sıvıyağı bir kapta karıştıralım. Unu ve kabartma
tozunu ekleyip iyice yoğuralım. Hamur özleşene kadar yoğuralım.
yumuşak bir hamur oluyor.
Hamurdan parçalar kopartıp elimizde açalım, içine bir parça sucuk
koyup şekillendirip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim.
Üzerine yumurta sarısı sürelim. Kekik ve pul biber serpiştirelim.
175 dereye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...

(ben yazıyı tam okumadığım için üzerine yumurta sarısı sürmedim,
malzeme kısmında da yazmadığı için. Neyse yinede güzel oldu.)





YULAF EZMELİ TAHİNLİ KURABİYE

filizceyemekler

Bugün pazar ve hava günlük güneşlik, yazdan kalma.
Ama biz yine çocuklarla evdeyiz. Babamız bu ay afrika seyahatinde
olunca tek başımıza bir yerlere gidemedik. Sabahtan ev işleri,
çamaşır falan derken zaman geçmiyor...
Can sıkıntısını en iyi mutfakta atıyorum ve kurabiye yapımına başladım.
Yemek kitaplarım şöyle bir karıştırıldı ve Lezzet Dergisi Mayıs2009
kitapçığından bir tarif bulundu ve yapımına başlandı.
Orjinal adı kepekli kurabiye tabi ben evdeki malzemelerden biraz
değiştirerek yaptım.

Malzemeler
2 su bardağı un (tarifte 1 bardak yazıyordu)
1 su bardağı yulaf ezmesi (tarifte kepek)
1 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tahin
bir tutam zencefil

Yapılışı
Fırını 175 dereceye ayarlayın. Tüm malzemeleri bir kapta
karıştırıp güzelce yoğuralım. Yumuşak bir hamur olunca
elimizde şekillendirip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
Fırında 15-20 dk. pişirelim. Ilık servis yapalım.
Afiyet olsun......



BİBER DOLMASI

filizceyemekler
Benim mutfağımda biber dolması pek sık yapılmaz. Aslında çocuklar
içini severler biberlerini ayırırlar. Benimde mideme biber zarı dokunuyor.
Eşiminde pek tercih ettiği bir yemek değildir.
Sanırım bu yüzden pek pişirmiyorum. Ne çok olumsuz şeyler söyledim böyle...

Yiğidim geçen hafta "anne ani içi açılıyor,içinde pilav varya işte ondan yapsana"
:))) biber dolması istedi ve ben hafta başında biberleri aldım fakat yemeği
yapmaya dün akşam karar verdim.

Akşam yediğimizde hepimiz özlemişiz onu anladım. Tencerede 3 dolma kalmıştı,
pazar gününe....:)
Şimdi nasıl yaptığımı anlatayım...


Malzemeler
8 adet yeşil dolmalık biber (küçük boylarda almıştım)
2 adet kırmızı biber
1 büyük soğan
250 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç (ajda çay bardağı)
1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı dolu dolu salça (domates-biber karışımı salça)
3 diş sarımsak
1 domates
tuz-karabiber-nane
biraz sıvıyağ

Yapılışı
Biberlerin tohumlarını ayıklayıp güzelce yıkayalım.
Bulgur ve pirinci de güzelce yıkayalım.
Soğan ve sarımsakları ayıklayıp rondodan geçirelim.
Pirinç ve bulguru biberin harcını karıştıracağımız bir
kabın içine alalım. Kıyılmış soğan ve sarımsakları,
kıymayı,salçayı tuz ve karabiberi, kuru naneyi  ve
sıvıyağ ekleyip elimizle bütün malzemeleri yoğuralım.
Biberlerin içini hazırladığımız harç ile dolduralım.
Çok doldurmayalım pişince taşmasın.
Domatesleri biberlerin ağızlarına yerleştirecek şekilde
dilimleyip kapak olacak şekilde, biberleri kapatalım.
Biberleri bir tencereye dizelim. Üzerine kalan domatesi
rendeleyelim. Biberlerin üzerine de biraz tuz serpiştirelim.
2 çay bardağı sıcak su ilave edelim ve pişmeye bırakalım.

Harcın içine maydonoz da eklebilirsiniz benim dolabımda
olmadığı için koyamadım.

Biberler pişince yoğurtla veya yoğutsuz servis yapalım.
Afiyet olsun.....



13 Ekim 2012 Cumartesi

DAMLA ÇİKOLATALI SÜTLÜ MURADİYE TATLISI

filizceyemekler

Sütlü muradiye tatlısı da nedir diyebilirsiniz? Bildiğiniz İrmik tatlısı aslında
rahmetli annemin tatlı,kurabiye vs. tariflerinin bulunduğu defterine bakıyordum
geçen gün, canım tatlı birşeyler yapmak istemişti çünkü....

Defteri karştırıken annemin kendi el yazısıyla yazdığı tarifleri görünce
biraz duygulandım:((
annemden kalan onun yazısı ve arkadaşlarından yada televizyondan aldığı tarifler....
Bu tarifleri deneyip buradan paylaşacağım...

Bu irmik tatlısı tarifi de onlardan biri, Annemin çok sık yaptığı şimdi ara sıra da
olsa babamın da yaptığı bir tarif....

Malzemeler
1 kg süt
14 kaşık şeker
8 kaşık irmik
1 paket vanilya
Hindistan cevizi
Yarım paket margarin

Yapılışı
Sütü,şekeri,irmiği  bir tencerede karıştırarak muhallebi kıvamına gelene
kadar pişirelim. Vanilyayı, hindistancevizini ekleyip biraz daha karıştıralım.
En son margarini de ekleyelim ve yağ tamamen eriyip muhallebiye
karışana kadar çırpalım.

İrmikli muhallebiyi ıslatılmış bir cam tepsiye dökelim. Üzerine damla
çikolata serpiştirip buzdolabına kaldıralım.

İsteğe göre üzerine tarçın, hindistancevizi, fındık,ceviz,limon-portakal
kabuğu rendesi vs. koyabilirsiniz.

Afiyet olsun...


FIRIN MAKARNA

filizceyemekler

Balıkları fırına verince dün akşamdan kalan makarna aklıma geldi.
Onu da fırına vereyim dedim:)

Daha önce kendimceyemek.com sitesinde fırında makarna tarifini
görmüştüm. Tarife oradan baktım ve uyguladım.
Makarnanın her çeşidini çok seviyorum ama çok yememem
gerektiğini de biliyorum..

Orjinal tarif için tıklayın..
Ben yukarıda belirttiğim linkteki tariften fırın makarnamı
yaptım.

Malzemeler
1 paket kalın fırın makarna (ben penne makarnadan yaptım)
250 gr margarin (ben sanayağ kullanıyorum)
1 lt süt
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
tuz,karabiber
bolca kaşar rendesi


Yapılışı
Makarnayı herkesin bildiği gibi tuzlu suda haşlıyoruz.
(Benim makarnam bir gece önceden haşlanmıştı. Ben sadece biraz ısıttım)
Haşlanmiş makarnayı süzüp margarinin yarısıyla karıştırıp
borcama yerleştirin. (Ben kare borcam kullandım)

Diğer tarafta kalan margarin ve unu kavuralım. Un kokusunu alınca
yavaş yavaş sütü ilave edip karıştırmaya devam edelim.
Muhallebi kıvamına gelene kadar çırpalım. Göbek atmaya başlayınca
ocağı kapatalım. Üzeri kabuk tutmasın diye karıştırmaya devam edelim.
Biraz soğuyunca yumurta sarısını ilave edip çırpmaya devam edelim.
Rendelediğimiz kaşarın bir kısmını başemal sosumuza ilave edelim,
tuz ve karabiberimizi de katalım ve sosun bir kısmını makarna ile
iyice karıştıralım. Sos ile makarna iyice karışsın. Makarnayı kapta
düzeltelim ve üzerine kalan sosu yayalım. Rende kaşarı üzerine döşeyelim.

175-180 derecelik fırında kaşarlar kızarana kadar fırınlayalım.
Sonra miss gibi tadına vara vara yiyelim...
Afiyet olsun...



FIRINDA PALAMUT

filizceyemekler


Balığı ailece çok severiz. Genelde fırında yada ızgarada yaparım.
Kızartması da cok güzel oluyor tabi.... Balık kokusu eve daha çok
siniyor. Onun için kızartma yapmamayı tercih ediyorum...

Neyse balık zamanı, bende balık alıp yapayım dedim.
Balıkla patates çok güzel oluyor. Balığın lezzeti patatese bir geçiyor
pir geçiyor:)  nefiss bir tat oluyor...siz hiç denediniz mi???

Malzemeler
2 adet Palamut balığı (balıkçıda ayıklanmiş dilimlenmiş)
biraz sıvıyağ
tuz,kararbiber
3-4 adet patates
1 adet soğan


Yapılışı
Balıkçıdan aldığımız balıkları güzelce yıkayalım.
(Balıklar nereden alınır ki zaten:))
Soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp fırın tepsisine dizelim.
Patatesleri de soyup halka halka dilimleyip soğanların üzerine dizelim.
Balıkları da patateslerin üzerine dizdikmi yemeğimiz fırına girmeye hazır.
Sıvıyağı balıkların üzerine fırça ile sürelim.
Tuzunu ve karabiberini de ekelim ve 225 derecelik fırında 35 dk. balıklar
kızarana kadar pişirelim...
Afiyet olsun...



10 Ekim 2012 Çarşamba

ÖDÜLLÜ YEMEK YARIŞMASI


Ben de ödüllü yemek yarişmasına katıldım, blog sahipleri katılabiliyor.
İstediğiniz kadar tarifle katılabiliyorsunuz.......
Benim tarifim Kıymalı Barbunya
http://filizceyemekler.blogspot.com/2012/10/kiymali-barbunya.html



Ödülümüzün detaylarını buradan okuyabilirsiniz
Yemek Tarifleri sitemizce düzenlenen yemek yarışması büyük ödülleri ile adından söz ettirecektir. Tencere yemekleri bizim kültürümüzde önemli yeri olan yemek çeşididir. Son yıllarda farklı pişirme teknikleri ve dünya mutfağına doğru bir ilerleme kaydedilse de bizler tencere yemeklerinden vazgeçemeyen ve hatta vazgeçmemesi gereken yeme alışkanlığına sahibiz.
İşte bu alışkanlıktan yola çıkarak, yemek gurmesi olarak ilk yarışmamızın konusunu tencere yemekleri olarak belirledik. Sizler, evinizde tencerede yapılabilecek bir tarifinizle birlikte resmini de gönderdiğiniz taktirde bizler burada sizin tarifinizi yayınlayacağız ve katılımcılar arasından birinciyi seçeceğiz.  Böylece yukardaki muhteşem özelliklerdeki tenceremizi birincimize hediye edeceğiz.
Katılım şartlarımız şunlar:
1) Tarifi resmiyle birlikte göndermek (Tarifleriniz mutlaka en az 1 adet fotoğraflı olmalıdır)
2) Buraya gönderdiğiniz tarifinizin yemekgurmesi.com’daki yayınlandığı sayfayı ve yarışmayı duyuran bir adet duyuru yazısını bloğunuzda yayınlamak. Tarifi Gönderip yarışma duyurusu yazısı yayınlamayanlar yarışmadan ödül kazanamazlar
3) Facebook sayfamızı beğenmek. (Her ay yapılacak olan bu yarışmamızın duyurularını takip edebilmek açısından bu önemlidir)
4) Yarışmamızın birincisi 01-11-2012 tarihinde sitemizde duyurulacaktır. Yarışmamızın birincisinin duyurusu yine facebook sayfamızda aynı tarihte paylaşılacaktır. Bu nedenle face sayfamızı beğenmeyi unutmayın. Yarışmamızı Kazanan arkadaş bize:
Mail adresini, hediyemizin gönderileceği adresi, adını, soyadını admin@yemekgurmesi.com mail adresimize göndermeleri gereklidir. Yarışma sonuçlandıktan sonra 5 gün içerisinde (06-11-2012 tarihi gece 24.00 a kadar) istenen bilgileri verdiğimiz iletişim adresine göndermeyen yarışmacı hediyesini alamaz. Ödül sıradaki yedek talihliye gönderilecektir. Yedek talihlinin de duyurusu yine face sayfamızda yapılacak olup yedek talihlimiz için de 5 gün içerisinde istenen bilgileri bize göndermeleri gerekmektedir. (Yedek talihli son bilgi gönderme tarihi 11-11-2012 tarihi gece 24.00 a kadar)
Tarifinizi bize bildirmek için aşağıdaki yorum alanına yorum yazarak yorumda tarifinizin bulundugu bloğunuzdaki tarifin adresini bize bildiriniz. Bloğunuz ziyaret edilecek ve blogunuzdan tarifiniz alınacaktır.
Yarışmamıza katılmak bu kadar basit. EN güzel yemeği ben yaparım diyorsanız buyurun o zaman.
Yarışmamız sadece türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. yurt dışına hediye gönderilmez.
YEMEK GURMESİNDE HER AY AYRI BİR KATEGORİDE YARIŞMAMIZ VE YARIŞMAYA İSTİNADEN ÖDÜLÜMÜZ OLACAKTIR. İLK YARIŞMAMIZDA KATEGORİ SINIRLAMASI YOKTUR ISTEDİĞİNİZ KATEGORİDEN GÖNDERİM YAPABİLİRSİNİZ. Lütfen bizi takip edin.
Yarışmamızda ilk 3 içerisinde yer alan blogların adresleri sitemiz yan menüsünde bir sonraki yarışmamız sonuçlanana kadar yer alacaktır

5 Ekim 2012 Cuma

KIYMALI BARBUNYA

filizceyemekler
Barbunyayı hep zeytinyağlı yapmışımdır. Kıymalısını ne yedim ne de daha önce
yaptım. Geçen ay kıymalısını denemek istedim. Pazardan aldığım taze barbunyalar
da gözüme çok güzel geldi ve yapmaya karar verdim.

Yaptığım gün teyzemlerde misafirliğe gelmişlerdi. Kıymalı barbunya onlara da
kısmetmiş. Hep birlikte yedik ve herkes çok beğendi. Tabi ben de ilk defa
yaptığım yemeğimin beğenilmesinden dolayı çok mutlu oldum...

Siz hiç kıymalı barbunya denediz mi???


Malzemeler
1 kg taze barbunya
1 soğan
2 diş sarımsak
1-2 havuç
1 orta boy patates
250 gr kıyma
sıvıyağ (kıyma olduğu için az bir miktar)
1yemek  kaşığı tat köy domates-biber salçası
tuz, 1-2 kesme şeker
sıcak su

Yapılışı
Öncelikle barbunyaları siyah suyu çıkması için biraz haşlayalım.
Siyah suyunu süzelim. Diğer tarafta soğanlarımızı ince ince doğrayalım.
Bir tencereye sıvıyağı, soğanı ve kıymayı alıp biraz kavuralım.
Havuçları yarım ay şeklinde doğrayalım. Kavrulmuş kıymaya havuçları
ilave edelim. Salçayı ve kıyılmış sarımsağı da ilave edip kavuralım.
Biraz haşlanmış barbunyaları sudan geçirelim ve diğer malzemelere 
ekleyelim. Sıcak suyu,tuzunu ve kesme şekeri de ilave edip tenceremizin 
kapağını kapatalım. Bir süre sonra küp küp doğradığımız patatesleri de ekleyelim.
Patatesler daha çabuk pişeceği için daha geç ilave edelim.
Kısık ateşte barbunyalar pişene kadar yemeğimizi pişirelim.

Afiyet olsun.....



ZEYTİNYAĞLI BAMYA YEMEĞİ

filizceyemekler
Sevdiğim bir yemektir ama ayıklaması biraz zor geldiği için çok sık
yapmadığım bir yemektir. Ekşili ekşili ooo nefis oldu.......


Malzemeler
Yarım kg bamya
1 soğan
2-3 diş sarımsak
2-3 orta boy domates
2 limon
2-3 kesme şeker
zeytinyağ

Yapılışı
Bamyaların tepelerini güzelce ayıklayalım ve 1 limonlu suda biraz bekletip,
yıkayalım. Diğer tarafta soğan küçük küçük doğrayıp zeytinyağında kavuralım.
Domateside küçük küçük doğrayalım veya rondodan geçirelim.
Yıkadığımız bamyaları soğanlara ilave edip biraz karıştıralım.
Domatesleri tencereye ilave edelim. Tuzunu,şekerini ve 1 limon suyununu da
katalım. Pişmeye bırakalım, Ben su ilave etmiyorum domatesin suyu gayet
iyi geliyor.Bir süre sonra kıyılmış sarımsakları da ilave edelim.
Bamya çabuk pişer,kontrol edip ocağı kapatalım.

Bamya yemeğimiz hazır, limon dilimleri ile süsleyip servis edebiliriz:))




SARI MERCİMEK ÇORBASI

filizceyemekler


Bu sabah arkadaşım Demet tweet atıp "sarı mercimek çorbasını nasıl
yaptığımı sordu. " Ben de kısaca anlattım ve benim de aklıma düşürdü.
Ben de bugün sarı mercimek çorbası yapmak istedim ve kolları sıvayıp
mutfağa girdim.

Ben aşağıda verdiğim tarifteki gibi yapıyorum, ya siz nasıl yapıyorsunuz???

Malzemeler
1 su bardağı sarı mercimek
yarım su bardağı ince bulgur
1 kuru soğan
tuz, zeytinyağ,
karabiber, nane veya kıyılmış maydonoz,
tabiiki su

Yapılışı
Önce mercimeği 1-2 su yıkayalım. Soğanları ince ince doğrayalım.
Bir tencereye mercimek, soğan, ince bulguru ve suyu koyalım. Tuzunu
karabiberini ve yağını ilave edip kaynamaya bırakalım.
Çorba iyice pişene kadar kaynatalım. İsteğe göre blendardan
geçirebilirsiniz, ben çok az geçirdim biraz taneli daha çok seviyoruz.

Servise hazır olunca üzerine yarım limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ayrı bir yerde istenirse tereyağ nane yakılıp üzerine dökülebilir 
yada ince kıyılmış maydonoz ile de servis yapabliriz...
Afiyet olsun....:))






21 Eylül 2012 Cuma

ZEYTİNLİ KAHVALTI SOSLU RULO KURABİYE

filizceyemekler

Bu gün yağmurlu ve kapalı bir hava olunca bir şey yapmak veya evden
çıkmak istemedim. Çocukları okula gönderip kahvaltımı yaptım ve
aldım çayımı elime ve gectim tvnin karşısına..Bir süre sonra çocuklar
okuldan gelince yesinler diye kek ve kuabiye yapayım dedim.

Geçtim mutfağımın başına….
Daha önce çok yaptığım ve Kaan’nın çok sevdiği tuzlu kurabiyeyi yapmaya
başladım. Geçen gün ŞOK marketten aldığım zeytinli kahvaltılık sosu kullanmak 
istedim. Zeytinli ve çemenli bir sos, Hamuruna sürüp rulo yaptım………
neyse tarifi vereyim artık…..

Malzemeler
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay  bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı şeker (ben 2 tk.pudra şekeri kullandım,tozşekerim bitmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta (sarısı hamura-akı üzerine)
1 kabartma tozu
susam veya çörekotu
4 su bardağı un

Yapılışı


Hamuru yapacağımız kapa unu eleyelim, margarini,sıvıyağı,yoğurdu,şekeri,tuzu,
mahlepi,yumurta sarısını,kabartma tozunu koyup iyice yoğuralım. Hamur kulak
memesi yumuşaklığındave elastik olana kadar yoğurmaya devam edelim.
Unlanmış tezgahın üzerine alalım, birkaçbezeye ayırıp merdane ile dikdörtgen
şeklinde açalım. Hamur çok ince açılmamalı.Hamurun üzerine kahvaltılık sosu
sürüp rulo şeklinde yuvarlayalım, sonra elimizlede biraz yuvarlayıp
keselim.Küçük kurabiyeleri önce yumurta akına sonra susama batırıp yağlı kağıt
serilmiş fırın tepsisinedizelim. Diğer bezeleri de açıp kurabiye kalıplarıyla
şekillendirip aynı şekilde yumurta akına ve susama batırıp tepsiye dizelim.
175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirelim.
Afiyet olsun…

YEŞİL KEK (PUDİNGLİ)

filizceyemekler

filizceyemekler

CARTED’OR Antepfıstıklı pudingini deneyerek kek yapmak istedim.
Kurabiyeler için fırın zaten ısınmıştı ardından da kek yapmak çok kolay oldu:)
Pudingleri kullanarak renkli ve pratik kekler yapmayı seviyorum.
Malzemeler
1 paket careted’or antepfıstıklı puding
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1  paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı süt
2 su bardağı un
üzeri için pudra şekeri
Antep fıstığı (evde olmadığı için kullanamadım)
1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı
Yumurtaları ve şekeri iyice çırpalım, pudingi,sıvıyağı,sütü,kabartma tozu ve
vanilyayı ilave edip iyice çırpalım. Unu eleyerek çırpmaya devam edelim.
Bütün malzemeler birbirine karişinca yağladığımız kek kalıbına hamur

karışımını döküp,175 derece ısınmış fırında 35 dk. pişirelim.
Kürdanla kontrol edebilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiştir.
Biraz dinlendirip kalıptan çıkaralım üzerine pudra şekeri ve antepfıstığı
serpiştirelim… Afiyet olsun……

5 Eylül 2012 Çarşamba

GAZOZ TATLISI

filizceyemekler

Grup üyelerimizden Zeynep Aydın Keskin'in tarifini bizlerle paylaştığı için 
çok teşekkürler....

Gazoz Tatlısı
Malzemeler:
1 subardağı gazoz
1adet yumurta
yarım paket yaş maya
aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Bütün malzemeler karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. 
Elde edilen hamuru ince açıp yağlanır ve rulo yapılır. 3 cm kalınlığında keserek
yanları üste gelecek şekilde tepsiye dizilir. 20 dk dinlerdirdikten sonra orta
ısıdaki fırında pişirilip soğumaya bırakılır.
Şerbeti:
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker koyup15 dak. Kaynatalır. Bir kaç damla limon sıkılıp altı 
kapatılır. 10 dak. sonra şurubumuzu tepsiye döküp şerbetin çekmesi beklenir.