14 Ekim 2012 Pazar

LABNE PEYNİRLİ SUCUKLU ÇÖREK

filizceyemekler
Kurabiyeler fırında pişerken hazır fırın ısınmışken birde tuzlu çörek
yaptım. Çörekte Lezzet dergisi Nisan2011 kitapçığından,
labneli peynirli çörek......

Yiğit arkadaşı Osman'ın bahçesinde bütün arkadaşları ile toplanmış
oyun oynuyorlardı. Ben de yaptıklarımı alıp yanlarına götürdüm.
Çocuklar tabağı görünce çok mutlu oldular ve tabaktakileri bir anda
silip süpürdüler. Sucuklu çörek daha çok sevildi.

Beyza'da çay yaptı ve karşılıklı bizde çocuklara eşlik ettik.
Güneşli güzel bir pazar günü çocuklarla böyle geçti.....:))

Şimdi tarif...
Malzemeler
3 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ(ajda bardak)
1 çay bardağı yoğurt
200 gr.labne peynir
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
bir tutam şeker
sucuk
1 yumurta sarısı(üzeri için)

Yapılışı
Yoğurt,peynir,tuz ve sıvıyağı bir kapta karıştıralım. Unu ve kabartma
tozunu ekleyip iyice yoğuralım. Hamur özleşene kadar yoğuralım.
yumuşak bir hamur oluyor.
Hamurdan parçalar kopartıp elimizde açalım, içine bir parça sucuk
koyup şekillendirip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim.
Üzerine yumurta sarısı sürelim. Kekik ve pul biber serpiştirelim.
175 dereye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...

(ben yazıyı tam okumadığım için üzerine yumurta sarısı sürmedim,
malzeme kısmında da yazmadığı için. Neyse yinede güzel oldu.)





YULAF EZMELİ TAHİNLİ KURABİYE

filizceyemekler

Bugün pazar ve hava günlük güneşlik, yazdan kalma.
Ama biz yine çocuklarla evdeyiz. Babamız bu ay afrika seyahatinde
olunca tek başımıza bir yerlere gidemedik. Sabahtan ev işleri,
çamaşır falan derken zaman geçmiyor...
Can sıkıntısını en iyi mutfakta atıyorum ve kurabiye yapımına başladım.
Yemek kitaplarım şöyle bir karıştırıldı ve Lezzet Dergisi Mayıs2009
kitapçığından bir tarif bulundu ve yapımına başlandı.
Orjinal adı kepekli kurabiye tabi ben evdeki malzemelerden biraz
değiştirerek yaptım.

Malzemeler
2 su bardağı un (tarifte 1 bardak yazıyordu)
1 su bardağı yulaf ezmesi (tarifte kepek)
1 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tahin
bir tutam zencefil

Yapılışı
Fırını 175 dereceye ayarlayın. Tüm malzemeleri bir kapta
karıştırıp güzelce yoğuralım. Yumuşak bir hamur olunca
elimizde şekillendirip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
Fırında 15-20 dk. pişirelim. Ilık servis yapalım.
Afiyet olsun......



BİBER DOLMASI

filizceyemekler
Benim mutfağımda biber dolması pek sık yapılmaz. Aslında çocuklar
içini severler biberlerini ayırırlar. Benimde mideme biber zarı dokunuyor.
Eşiminde pek tercih ettiği bir yemek değildir.
Sanırım bu yüzden pek pişirmiyorum. Ne çok olumsuz şeyler söyledim böyle...

Yiğidim geçen hafta "anne ani içi açılıyor,içinde pilav varya işte ondan yapsana"
:))) biber dolması istedi ve ben hafta başında biberleri aldım fakat yemeği
yapmaya dün akşam karar verdim.

Akşam yediğimizde hepimiz özlemişiz onu anladım. Tencerede 3 dolma kalmıştı,
pazar gününe....:)
Şimdi nasıl yaptığımı anlatayım...


Malzemeler
8 adet yeşil dolmalık biber (küçük boylarda almıştım)
2 adet kırmızı biber
1 büyük soğan
250 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç (ajda çay bardağı)
1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı dolu dolu salça (domates-biber karışımı salça)
3 diş sarımsak
1 domates
tuz-karabiber-nane
biraz sıvıyağ

Yapılışı
Biberlerin tohumlarını ayıklayıp güzelce yıkayalım.
Bulgur ve pirinci de güzelce yıkayalım.
Soğan ve sarımsakları ayıklayıp rondodan geçirelim.
Pirinç ve bulguru biberin harcını karıştıracağımız bir
kabın içine alalım. Kıyılmış soğan ve sarımsakları,
kıymayı,salçayı tuz ve karabiberi, kuru naneyi  ve
sıvıyağ ekleyip elimizle bütün malzemeleri yoğuralım.
Biberlerin içini hazırladığımız harç ile dolduralım.
Çok doldurmayalım pişince taşmasın.
Domatesleri biberlerin ağızlarına yerleştirecek şekilde
dilimleyip kapak olacak şekilde, biberleri kapatalım.
Biberleri bir tencereye dizelim. Üzerine kalan domatesi
rendeleyelim. Biberlerin üzerine de biraz tuz serpiştirelim.
2 çay bardağı sıcak su ilave edelim ve pişmeye bırakalım.

Harcın içine maydonoz da eklebilirsiniz benim dolabımda
olmadığı için koyamadım.

Biberler pişince yoğurtla veya yoğutsuz servis yapalım.
Afiyet olsun.....



13 Ekim 2012 Cumartesi

DAMLA ÇİKOLATALI SÜTLÜ MURADİYE TATLISI

filizceyemekler

Sütlü muradiye tatlısı da nedir diyebilirsiniz? Bildiğiniz İrmik tatlısı aslında
rahmetli annemin tatlı,kurabiye vs. tariflerinin bulunduğu defterine bakıyordum
geçen gün, canım tatlı birşeyler yapmak istemişti çünkü....

Defteri karştırıken annemin kendi el yazısıyla yazdığı tarifleri görünce
biraz duygulandım:((
annemden kalan onun yazısı ve arkadaşlarından yada televizyondan aldığı tarifler....
Bu tarifleri deneyip buradan paylaşacağım...

Bu irmik tatlısı tarifi de onlardan biri, Annemin çok sık yaptığı şimdi ara sıra da
olsa babamın da yaptığı bir tarif....

Malzemeler
1 kg süt
14 kaşık şeker
8 kaşık irmik
1 paket vanilya
Hindistan cevizi
Yarım paket margarin

Yapılışı
Sütü,şekeri,irmiği  bir tencerede karıştırarak muhallebi kıvamına gelene
kadar pişirelim. Vanilyayı, hindistancevizini ekleyip biraz daha karıştıralım.
En son margarini de ekleyelim ve yağ tamamen eriyip muhallebiye
karışana kadar çırpalım.

İrmikli muhallebiyi ıslatılmış bir cam tepsiye dökelim. Üzerine damla
çikolata serpiştirip buzdolabına kaldıralım.

İsteğe göre üzerine tarçın, hindistancevizi, fındık,ceviz,limon-portakal
kabuğu rendesi vs. koyabilirsiniz.

Afiyet olsun...


FIRIN MAKARNA

filizceyemekler

Balıkları fırına verince dün akşamdan kalan makarna aklıma geldi.
Onu da fırına vereyim dedim:)

Daha önce kendimceyemek.com sitesinde fırında makarna tarifini
görmüştüm. Tarife oradan baktım ve uyguladım.
Makarnanın her çeşidini çok seviyorum ama çok yememem
gerektiğini de biliyorum..

Orjinal tarif için tıklayın..
Ben yukarıda belirttiğim linkteki tariften fırın makarnamı
yaptım.

Malzemeler
1 paket kalın fırın makarna (ben penne makarnadan yaptım)
250 gr margarin (ben sanayağ kullanıyorum)
1 lt süt
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
tuz,karabiber
bolca kaşar rendesi


Yapılışı
Makarnayı herkesin bildiği gibi tuzlu suda haşlıyoruz.
(Benim makarnam bir gece önceden haşlanmıştı. Ben sadece biraz ısıttım)
Haşlanmiş makarnayı süzüp margarinin yarısıyla karıştırıp
borcama yerleştirin. (Ben kare borcam kullandım)

Diğer tarafta kalan margarin ve unu kavuralım. Un kokusunu alınca
yavaş yavaş sütü ilave edip karıştırmaya devam edelim.
Muhallebi kıvamına gelene kadar çırpalım. Göbek atmaya başlayınca
ocağı kapatalım. Üzeri kabuk tutmasın diye karıştırmaya devam edelim.
Biraz soğuyunca yumurta sarısını ilave edip çırpmaya devam edelim.
Rendelediğimiz kaşarın bir kısmını başemal sosumuza ilave edelim,
tuz ve karabiberimizi de katalım ve sosun bir kısmını makarna ile
iyice karıştıralım. Sos ile makarna iyice karışsın. Makarnayı kapta
düzeltelim ve üzerine kalan sosu yayalım. Rende kaşarı üzerine döşeyelim.

175-180 derecelik fırında kaşarlar kızarana kadar fırınlayalım.
Sonra miss gibi tadına vara vara yiyelim...
Afiyet olsun...



FIRINDA PALAMUT

filizceyemekler


Balığı ailece çok severiz. Genelde fırında yada ızgarada yaparım.
Kızartması da cok güzel oluyor tabi.... Balık kokusu eve daha çok
siniyor. Onun için kızartma yapmamayı tercih ediyorum...

Neyse balık zamanı, bende balık alıp yapayım dedim.
Balıkla patates çok güzel oluyor. Balığın lezzeti patatese bir geçiyor
pir geçiyor:)  nefiss bir tat oluyor...siz hiç denediniz mi???

Malzemeler
2 adet Palamut balığı (balıkçıda ayıklanmiş dilimlenmiş)
biraz sıvıyağ
tuz,kararbiber
3-4 adet patates
1 adet soğan


Yapılışı
Balıkçıdan aldığımız balıkları güzelce yıkayalım.
(Balıklar nereden alınır ki zaten:))
Soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp fırın tepsisine dizelim.
Patatesleri de soyup halka halka dilimleyip soğanların üzerine dizelim.
Balıkları da patateslerin üzerine dizdikmi yemeğimiz fırına girmeye hazır.
Sıvıyağı balıkların üzerine fırça ile sürelim.
Tuzunu ve karabiberini de ekelim ve 225 derecelik fırında 35 dk. balıklar
kızarana kadar pişirelim...
Afiyet olsun...



10 Ekim 2012 Çarşamba

ÖDÜLLÜ YEMEK YARIŞMASI


Ben de ödüllü yemek yarişmasına katıldım, blog sahipleri katılabiliyor.
İstediğiniz kadar tarifle katılabiliyorsunuz.......
Benim tarifim Kıymalı Barbunya
http://filizceyemekler.blogspot.com/2012/10/kiymali-barbunya.html



Ödülümüzün detaylarını buradan okuyabilirsiniz
Yemek Tarifleri sitemizce düzenlenen yemek yarışması büyük ödülleri ile adından söz ettirecektir. Tencere yemekleri bizim kültürümüzde önemli yeri olan yemek çeşididir. Son yıllarda farklı pişirme teknikleri ve dünya mutfağına doğru bir ilerleme kaydedilse de bizler tencere yemeklerinden vazgeçemeyen ve hatta vazgeçmemesi gereken yeme alışkanlığına sahibiz.
İşte bu alışkanlıktan yola çıkarak, yemek gurmesi olarak ilk yarışmamızın konusunu tencere yemekleri olarak belirledik. Sizler, evinizde tencerede yapılabilecek bir tarifinizle birlikte resmini de gönderdiğiniz taktirde bizler burada sizin tarifinizi yayınlayacağız ve katılımcılar arasından birinciyi seçeceğiz.  Böylece yukardaki muhteşem özelliklerdeki tenceremizi birincimize hediye edeceğiz.
Katılım şartlarımız şunlar:
1) Tarifi resmiyle birlikte göndermek (Tarifleriniz mutlaka en az 1 adet fotoğraflı olmalıdır)
2) Buraya gönderdiğiniz tarifinizin yemekgurmesi.com’daki yayınlandığı sayfayı ve yarışmayı duyuran bir adet duyuru yazısını bloğunuzda yayınlamak. Tarifi Gönderip yarışma duyurusu yazısı yayınlamayanlar yarışmadan ödül kazanamazlar
3) Facebook sayfamızı beğenmek. (Her ay yapılacak olan bu yarışmamızın duyurularını takip edebilmek açısından bu önemlidir)
4) Yarışmamızın birincisi 01-11-2012 tarihinde sitemizde duyurulacaktır. Yarışmamızın birincisinin duyurusu yine facebook sayfamızda aynı tarihte paylaşılacaktır. Bu nedenle face sayfamızı beğenmeyi unutmayın. Yarışmamızı Kazanan arkadaş bize:
Mail adresini, hediyemizin gönderileceği adresi, adını, soyadını admin@yemekgurmesi.com mail adresimize göndermeleri gereklidir. Yarışma sonuçlandıktan sonra 5 gün içerisinde (06-11-2012 tarihi gece 24.00 a kadar) istenen bilgileri verdiğimiz iletişim adresine göndermeyen yarışmacı hediyesini alamaz. Ödül sıradaki yedek talihliye gönderilecektir. Yedek talihlinin de duyurusu yine face sayfamızda yapılacak olup yedek talihlimiz için de 5 gün içerisinde istenen bilgileri bize göndermeleri gerekmektedir. (Yedek talihli son bilgi gönderme tarihi 11-11-2012 tarihi gece 24.00 a kadar)
Tarifinizi bize bildirmek için aşağıdaki yorum alanına yorum yazarak yorumda tarifinizin bulundugu bloğunuzdaki tarifin adresini bize bildiriniz. Bloğunuz ziyaret edilecek ve blogunuzdan tarifiniz alınacaktır.
Yarışmamıza katılmak bu kadar basit. EN güzel yemeği ben yaparım diyorsanız buyurun o zaman.
Yarışmamız sadece türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. yurt dışına hediye gönderilmez.
YEMEK GURMESİNDE HER AY AYRI BİR KATEGORİDE YARIŞMAMIZ VE YARIŞMAYA İSTİNADEN ÖDÜLÜMÜZ OLACAKTIR. İLK YARIŞMAMIZDA KATEGORİ SINIRLAMASI YOKTUR ISTEDİĞİNİZ KATEGORİDEN GÖNDERİM YAPABİLİRSİNİZ. Lütfen bizi takip edin.
Yarışmamızda ilk 3 içerisinde yer alan blogların adresleri sitemiz yan menüsünde bir sonraki yarışmamız sonuçlanana kadar yer alacaktır

5 Ekim 2012 Cuma

KIYMALI BARBUNYA

filizceyemekler
Barbunyayı hep zeytinyağlı yapmışımdır. Kıymalısını ne yedim ne de daha önce
yaptım. Geçen ay kıymalısını denemek istedim. Pazardan aldığım taze barbunyalar
da gözüme çok güzel geldi ve yapmaya karar verdim.

Yaptığım gün teyzemlerde misafirliğe gelmişlerdi. Kıymalı barbunya onlara da
kısmetmiş. Hep birlikte yedik ve herkes çok beğendi. Tabi ben de ilk defa
yaptığım yemeğimin beğenilmesinden dolayı çok mutlu oldum...

Siz hiç kıymalı barbunya denediz mi???


Malzemeler
1 kg taze barbunya
1 soğan
2 diş sarımsak
1-2 havuç
1 orta boy patates
250 gr kıyma
sıvıyağ (kıyma olduğu için az bir miktar)
1yemek  kaşığı tat köy domates-biber salçası
tuz, 1-2 kesme şeker
sıcak su

Yapılışı
Öncelikle barbunyaları siyah suyu çıkması için biraz haşlayalım.
Siyah suyunu süzelim. Diğer tarafta soğanlarımızı ince ince doğrayalım.
Bir tencereye sıvıyağı, soğanı ve kıymayı alıp biraz kavuralım.
Havuçları yarım ay şeklinde doğrayalım. Kavrulmuş kıymaya havuçları
ilave edelim. Salçayı ve kıyılmış sarımsağı da ilave edip kavuralım.
Biraz haşlanmış barbunyaları sudan geçirelim ve diğer malzemelere 
ekleyelim. Sıcak suyu,tuzunu ve kesme şekeri de ilave edip tenceremizin 
kapağını kapatalım. Bir süre sonra küp küp doğradığımız patatesleri de ekleyelim.
Patatesler daha çabuk pişeceği için daha geç ilave edelim.
Kısık ateşte barbunyalar pişene kadar yemeğimizi pişirelim.

Afiyet olsun.....



ZEYTİNYAĞLI BAMYA YEMEĞİ

filizceyemekler
Sevdiğim bir yemektir ama ayıklaması biraz zor geldiği için çok sık
yapmadığım bir yemektir. Ekşili ekşili ooo nefis oldu.......


Malzemeler
Yarım kg bamya
1 soğan
2-3 diş sarımsak
2-3 orta boy domates
2 limon
2-3 kesme şeker
zeytinyağ

Yapılışı
Bamyaların tepelerini güzelce ayıklayalım ve 1 limonlu suda biraz bekletip,
yıkayalım. Diğer tarafta soğan küçük küçük doğrayıp zeytinyağında kavuralım.
Domateside küçük küçük doğrayalım veya rondodan geçirelim.
Yıkadığımız bamyaları soğanlara ilave edip biraz karıştıralım.
Domatesleri tencereye ilave edelim. Tuzunu,şekerini ve 1 limon suyununu da
katalım. Pişmeye bırakalım, Ben su ilave etmiyorum domatesin suyu gayet
iyi geliyor.Bir süre sonra kıyılmış sarımsakları da ilave edelim.
Bamya çabuk pişer,kontrol edip ocağı kapatalım.

Bamya yemeğimiz hazır, limon dilimleri ile süsleyip servis edebiliriz:))




SARI MERCİMEK ÇORBASI

filizceyemekler


Bu sabah arkadaşım Demet tweet atıp "sarı mercimek çorbasını nasıl
yaptığımı sordu. " Ben de kısaca anlattım ve benim de aklıma düşürdü.
Ben de bugün sarı mercimek çorbası yapmak istedim ve kolları sıvayıp
mutfağa girdim.

Ben aşağıda verdiğim tarifteki gibi yapıyorum, ya siz nasıl yapıyorsunuz???

Malzemeler
1 su bardağı sarı mercimek
yarım su bardağı ince bulgur
1 kuru soğan
tuz, zeytinyağ,
karabiber, nane veya kıyılmış maydonoz,
tabiiki su

Yapılışı
Önce mercimeği 1-2 su yıkayalım. Soğanları ince ince doğrayalım.
Bir tencereye mercimek, soğan, ince bulguru ve suyu koyalım. Tuzunu
karabiberini ve yağını ilave edip kaynamaya bırakalım.
Çorba iyice pişene kadar kaynatalım. İsteğe göre blendardan
geçirebilirsiniz, ben çok az geçirdim biraz taneli daha çok seviyoruz.

Servise hazır olunca üzerine yarım limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ayrı bir yerde istenirse tereyağ nane yakılıp üzerine dökülebilir 
yada ince kıyılmış maydonoz ile de servis yapabliriz...
Afiyet olsun....:))






21 Eylül 2012 Cuma

ZEYTİNLİ KAHVALTI SOSLU RULO KURABİYE

filizceyemekler

Bu gün yağmurlu ve kapalı bir hava olunca bir şey yapmak veya evden
çıkmak istemedim. Çocukları okula gönderip kahvaltımı yaptım ve
aldım çayımı elime ve gectim tvnin karşısına..Bir süre sonra çocuklar
okuldan gelince yesinler diye kek ve kuabiye yapayım dedim.

Geçtim mutfağımın başına….
Daha önce çok yaptığım ve Kaan’nın çok sevdiği tuzlu kurabiyeyi yapmaya
başladım. Geçen gün ŞOK marketten aldığım zeytinli kahvaltılık sosu kullanmak 
istedim. Zeytinli ve çemenli bir sos, Hamuruna sürüp rulo yaptım………
neyse tarifi vereyim artık…..

Malzemeler
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay  bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı şeker (ben 2 tk.pudra şekeri kullandım,tozşekerim bitmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta (sarısı hamura-akı üzerine)
1 kabartma tozu
susam veya çörekotu
4 su bardağı un

Yapılışı


Hamuru yapacağımız kapa unu eleyelim, margarini,sıvıyağı,yoğurdu,şekeri,tuzu,
mahlepi,yumurta sarısını,kabartma tozunu koyup iyice yoğuralım. Hamur kulak
memesi yumuşaklığındave elastik olana kadar yoğurmaya devam edelim.
Unlanmış tezgahın üzerine alalım, birkaçbezeye ayırıp merdane ile dikdörtgen
şeklinde açalım. Hamur çok ince açılmamalı.Hamurun üzerine kahvaltılık sosu
sürüp rulo şeklinde yuvarlayalım, sonra elimizlede biraz yuvarlayıp
keselim.Küçük kurabiyeleri önce yumurta akına sonra susama batırıp yağlı kağıt
serilmiş fırın tepsisinedizelim. Diğer bezeleri de açıp kurabiye kalıplarıyla
şekillendirip aynı şekilde yumurta akına ve susama batırıp tepsiye dizelim.
175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirelim.
Afiyet olsun…

YEŞİL KEK (PUDİNGLİ)

filizceyemekler

filizceyemekler

CARTED’OR Antepfıstıklı pudingini deneyerek kek yapmak istedim.
Kurabiyeler için fırın zaten ısınmıştı ardından da kek yapmak çok kolay oldu:)
Pudingleri kullanarak renkli ve pratik kekler yapmayı seviyorum.
Malzemeler
1 paket careted’or antepfıstıklı puding
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1  paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı süt
2 su bardağı un
üzeri için pudra şekeri
Antep fıstığı (evde olmadığı için kullanamadım)
1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı
Yumurtaları ve şekeri iyice çırpalım, pudingi,sıvıyağı,sütü,kabartma tozu ve
vanilyayı ilave edip iyice çırpalım. Unu eleyerek çırpmaya devam edelim.
Bütün malzemeler birbirine karişinca yağladığımız kek kalıbına hamur

karışımını döküp,175 derece ısınmış fırında 35 dk. pişirelim.
Kürdanla kontrol edebilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiştir.
Biraz dinlendirip kalıptan çıkaralım üzerine pudra şekeri ve antepfıstığı
serpiştirelim… Afiyet olsun……

5 Eylül 2012 Çarşamba

GAZOZ TATLISI

filizceyemekler

Grup üyelerimizden Zeynep Aydın Keskin'in tarifini bizlerle paylaştığı için 
çok teşekkürler....

Gazoz Tatlısı
Malzemeler:
1 subardağı gazoz
1adet yumurta
yarım paket yaş maya
aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Bütün malzemeler karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. 
Elde edilen hamuru ince açıp yağlanır ve rulo yapılır. 3 cm kalınlığında keserek
yanları üste gelecek şekilde tepsiye dizilir. 20 dk dinlerdirdikten sonra orta
ısıdaki fırında pişirilip soğumaya bırakılır.
Şerbeti:
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker koyup15 dak. Kaynatalır. Bir kaç damla limon sıkılıp altı 
kapatılır. 10 dak. sonra şurubumuzu tepsiye döküp şerbetin çekmesi beklenir.

ÇOBAN SALATA

filizceyemekler
Desenize çoban salatayı kim sevmez???  Hem pratik hem hayat kurtarıcı...
herkesin çok çabuk yapabileceği ve her sofrada her zaman olabilecek bir salata...


Malzemeler
3 adet pembe domates  (bayramda köye gittiğimde dayımın verdiği domatesler)
3 çengelköy bademi
1 küçük beyaz soğan
bir tutam maydonoz
nar ekşisi
zeytinyağ

Yapılışı
Domateslerin kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.
Salatalıkları ortadan ikiye kesip doğrayalım. Soğanı jülyen
olarak doğrayalım.Maydonozu da ince ince kıyalım ve
bütün malzemeleri salata tabağında karıştıralım.
Nar ekşisi, tuz ve zeytinyağını karıştırıp salatamızla karıştıralım.
Salatamız servise hazır afiyet olsun....




ALFREDO SOSLU KELEBEK MAKARNA

filizceyemekler

Makarnayı çok severim. Değişik soslarla veya sadece beyaz peynirli bile
çok nefis oluyor.

Büyük oğlum da bu aralar makarnayı sevmeye  hatta kendi yapmaya başladı.
İnternetten alfredo sosunu bulmuş ve denedi...
Çok pratik ve bir o kadar lezzetli.......deneyelim mi.??

Malzemeler
1 paket kelebek makarna
1 paket krema (200 ml)
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı rende kaşar
Parmesan peynir

Yapılışı
Kelebek makarnayı bir tencere sıcak suda 10 dk. haşlayıp süzelim.
Diğer tarafta bir sos tenceresinde tereyağı eritip, ezdiğimiz sarımsakları
katalım ve kremayı ilave edip karıştıralım. Daha sonra kaşar rendesini ilave edip
tuz ve karabiber katalım.Sosumuz hazır...

Servis tabağına makarnamızı ve üzerine sosumuzu ilave edelim. İstenirse üzerine
parmesan peyniri serpiştirelim...
Afiyet olsun...:)


27 Ağustos 2012 Pazartesi

LİMONATA

filizceyemekler
Buz gibi limonata
Naneli limonata:))buuzzz gibi:)))

Limonata tarifi...

4 adet limonu dörde kesip bir kaba koyuyoruz,
üzerine 2 su bardağı toz seker döküyoruz, 

limon ve seker 4-5 saat birlikte dinleniyorlar:) (Bir gün de bekleyebilir)
daha sonra limonları elimizde sıkıyoruz süzgeç ile süzüyoruz, 

1 bardak sıcak su ile şekeri iyice eritiyoruz,
4 limonun suyunu ayrı bir yerde sıkıp,şekerli limon suyuna ilave ediyoruz.

Bu karışım yaklaşık yarım sürahi kadar oluyor,sürahinin kalanını da soğuk 
su ile doldurup icine birkaç yaprak nane yaprağı koyup buzdolabına 
kaldırıyoruz.Ertesi gün bardak bardak buz gibi iciyoruz:)) 
buz ile daha güzel oluyor...tadı eksi gelirse su ve seker ilave edebilirsiniz:))
afiyet olsun....





KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

filizceyemekler

Arkadaşım,komşum Hande Beyza'nın Bodrum'da denediği tarifi bizlerle 
paylaştığı için çok teşekkürler...

Kabak Çiçeği Dolması

1 bardak pirinç için 1 baş soğanı zeytinyağında kavuruyoruz, pirinci de

ilave ediyoruz, tuz, karabiber, tatlı kırmızıbiber ve biraz da pul biber ekleyip 
kavurmaya devam ediyoruz..Sonra 1 iri diş sarmısak,1/3 demet nane, 
maydonoz ve dereotunu kıyıyoruz,1 domates rendesini ocağın altını kapatmaya 
yakın ekleyip, şöyle bir karıştırıp ocağı kapatıyoruz..otlar ölmesin diye fazla 
pişirmiyoruz.
İç pilav tarifi böyle...
Bu iç pilavda, dolmalık fıstık, kuş üzümü, yeni bahar falan yok..
Burada püf noktası kabak çiçeği..
Kabak çiçeklerini sabah erken saatlerde açıkken almak gerekiyor..
 
Çünkü çiçekler ilerleyen saatlerde kapanıyor ve içlerini doldurmak çok zorlaşıyor, 
Bu içle çiçekleri doldurup, uçlarını şöyle bir katlıyorsun, tencereye dizip 
kaynadıktan sonra kısık ateşte 45dk kadar pişiriyorsun....yırtılıveriyorlar..

Artan iç pilava da biraz su ilave edip pişirdim, o da nefis bir Bodrum risotto oldu, 

tavsiye ederim:)))

14 Ağustos 2012 Salı

TAZE FASULYELİ PİLAV (DİBLE)



Geçen pazar günü taze fasulye ayıklayıp zeytinyağlı yapacaktım ama bir anda
fikir değiştirip fasulyeli pilav yapmaya karar verdim. Çünkü sevdiğimiz bir lezzet 
ve çocuklarında sebzeyi bu şekilde yemeye hiç itirazları olmuyor. Ayrıca kayın-
validemde birkaç kere yemiş ve çok beğenmiştim, onun gibi oldu mu bilmem 
eşim beğendi...:))
Domatesli pilav havası da var ani....:))


Dible bir Karadeniz yemeği ve pirinç miktarı daha az oluyormuş ama benim
yaptığım taze fasulyeli pilav oldu ama olsun çok güzelll olduuuu.....:))


Yapım aşaması bir kaç evreden oluşuyor şimdi başlayalım isterseniz....

Malzemeler
500 gr taze fasulye
3 büyük domates
1 soğan
tuz,karabiber
biraz zeytinyağ
3 kesme şeker
2 kupa osmancık pirinç 
biraz tereyağ
2,5 kupa sıcak su

Yapılışı
Taze fasulyeleri güzelce ayıklayalım, soğanı  ve domatesi rondodan geçirelim. 
Teflon tencereye zeytinyağını,soğanı,domatesi ve küçük küçük doğradığımız 
taze fasulyeleri  ve tuzu, karabiberi, 3 kesme şekeri  ekleyip kavuralım.
Domatesin suyu ile fasulyeleri pişmeye bırakalım. (Kısık ateşte lütfen)
Pişince resimde görüldüğü gibi ayrı bir yere alalım. 


filizceyemekler
Pilav için : Pirinci, suda fasulyeler pişene kadar bekletip, beyaz suyu gidene 
kadar iyice yıkayalım. Fasulyeleri çıkarttığımız teflon tencerede pirinci tereyağ 
ile kavuralım. 


filizceyemekler

Pirinç tıkır tıkır edene kadar güzelce kavuralım. Sonra 2 kupa olan taze fasulye
karışımını ilave edip kavurmaya devam edelim. Yine tuzunu ilave edelim.
(Tuza dikkat edelim fasulyelere de koymuştuk)


filizceyemekler

Kavrulan pirince 2.5 kupa (resimde görülen) sıcak su ilave edip, ocağı kısalım.
Suyunu çekene kadar pişirelim. Sonra ocaktan alıp demlenmeye bırakalım.


filizceyemekler

filizceyemekler


Taze fasulyeli pilavımız servise hazır. Ayran veya cacıkla sunuma hazırlayalım....
Üzerine karabiber çok yakışıyor, tavsiye edilir  :)
Afiyet olsun........



13 Ağustos 2012 Pazartesi

BEYAZ ÇİKOLATALI BROWNİ



Pazar günü bir arkadaşımdan aldığım browni tarifini oğlum Kaan'la birlikte deneyelim 
dedik. Çünkü çok beğenmişti ve kendi de yapım aşamasını görmek istedi..

Tüm malzemeleri tartıda tartarak ayarladık biraz oyalayıcı oldu ama sonuç harika....

Ben şekerini biraz fazla buldum bir dahaki yapışımda daha az kullanacağım. 

İlk denemede ölçülere sadık kalalım dedim....

Ve inanmazsınız hepsini bir akşamda yedikkk...:))



Yoğun tat sevenlere tavsiye edilir......
Sizleri Browni serüveniyle  başbaşa bırakıyorum...:))


filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler

filizceyemekler


filizceyemekler

filizceyemekler


Beyaz çikolatalı browni..(ben yaptım, yoğun bir tat)

Malzemeler 
250 gr. tereyağ
250 gr. siyah bitter çikolata,
232 gr un
270 gr şeker
3 adet yumurta
150 gr. beyaz çikolata

Yapılışı:
Tereyağını bir tencereye alıp ocağın üzerinde karıştırarak eritip,içine bitter 
çikolatayı ekliyoruz, Başka bir yerde yumurta ve şekeri 15 dakika 
çırpıyoruz.  Eritilen çikolata ve terayağı yumurtaya yavaş yavaş ilave 
ediyoruz, unu da ekliyoruz ve iyice çırpıyoruz. Kalıbının içine yağlı kağıt 
koyuyoruz, küp doğranmış beyaz çikolatayı karışımın içine spatula yardımıyla 
karıştırıyoruz, 175 derecede 25-30 dakika pişiriyoruz. Beyaz çikolataları 
yerleştirirken erimemesine dikkat ediyoruz.Fırından çıkınca biraz 
yumuşak görüncektir. Biraz soğuyunca buzdolabına kaldırın,
1-2 saat sonra dilimleyip dondurma ile servis yapabirsiniz....Afiyet olsun...
*Ben kare borcam kullandım tam iyi oldu.


6 Ağustos 2012 Pazartesi

LİMONLU CHEESE KEK

filizceyemekler


Kardeşim Nagihan'ın yaptığı limonlu cheese keki.....paylaşmak istedim:)

Limonlu Cheese KekTarifi:
Malzemeler:
2 paket eti burçak bisküvi
125 gr tereyağı
400 gram labne peyniri
1,5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yumurta
1 çay bardağı krema

Sos için:
2 su bardağı su
2 limonun suyu ve rendesi
2 kaşık şeker
2 kaşık mısır nişastası

Yapılışı:
Bisküviler rondoda un haline getirilir,üzerine ermiş tereyağ dökülüp
iyice karıştırılır. 20-26 cm kelepçeli kalıbın altına elle bastırılarak serilir.
buzdolabına soğuması için konulur.Diğer tarafta yumurta ve şeker çırpılır,
üzerine labne peyniri,krema,mısır nişastası konur ve çırpılır.dolapta soğuyan
bisküvili kalıbın üzerine bu karışım dökülür.Önceden ısıtılmış 150 derecelik
fırında 50 dk kadar pişirirlir.
Soğuduktan sonra hazırlanan sos üzerine dökülür..Sos için her türlü sos yapılabilir,limonlu,vişneli,çilekli..arzuya göre hazırlanabilir.
Ben limonlu tarifi kendime göre uydurup yaptım..farklı alternatifler yapılabilir.
Afiyet Olsun :)
NAGİHAN YİĞİT